Dostupni linkovi

Rasmussen: Ruske prijetnje ne doprinose razvoju partnerstva


Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen
Autor: Rikard Jozwiak (prevela: Ena Stevanović)

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je odbacio nedavne prijetnje ruskih dužnosnika koje se tiču planova alijanse za pokretanje proturaketnog obrambenog sistema u Europi. U intervjuu za RSE, on je izrazio žaljenje što Moskva proturaketnu odbranu i dalje smatra nacionalnom prijetnjom i govori o svojim očekivanjima od predstojećeg NATO samita u Chicagu (20.-21. maj) na kojem će pitanje Afganistana biti prvo na dnevnom redu.

RSE: Da li mislite da nedavni negativni komentari i prijetnje ruskih dužnosnika koje se tiču planiranog NATO obrambenog sistema u Europi mogu destabilizirati pregovore između Rusije i NATO-a?

Rasmussen: Takve izjave izazivaju zabrinutost i nisu u skladu sa onim što smo odlučili na našem posljednjem sastanku u Lisabonu. Prije nekoliko godina smo imali samit NATO-a i Rusije i odlučili smo da razvijemo istinsko strateško partnerstvo između NATO-a i Rusije. Prijetnje da će upotrijebiti oružje na teritoriji NATO-a i takve izjave nisu u skladu sa razvojem istinskog strateškog partnerstva. Stoga izražavam duboko žaljenje zbog takve retorike.

RSE: Hoće li se NATO samit smatrati neuspjelim ako se ne donese konkretan plan o tome kako će izgledati angažman NATO-a u Afganistanu u periodu nakon 2014. godine?

Rasmussen: Donijeti ćemo odluku o nacrtu naše misije u Afganistanu za period nakon 2014., možda ne u detalje, ali navesti ćemo način na koji ćemo ostati angažirani u Afganistanu nakon 2014.

Odbrani Afganistana "afganistansko lice"

RSE: Kada je riječ o financiranju afganistanskih snaga sigurnosti, imate li na umu ono što želite postići na samitu u Chicagu?

Rasmussen: Konferencija u Chicagu nije donatorska tako da nećemo znati ukupnu cifru. Međutim, očekujem da će mnogi saveznici i partneri dati konkretne prijedloge svojih financijskih doprinosa afganistanskim sigurnosnim snagama za period nakon 2014. Naša planirana pretpostavka je da će ukupan budžet dugoročno održivih afganistanskih sigurnosnih snaga biti oko četiri miljarde dolara godišnje, od čega očekujem da će NATO saveznici i ISAF partneri platiti ono što bih nazvao “pošten udio”. U Chicagu nećemo raspravljati o tačnim brojkama, ali očekujem da će svi preuzeti obavezu da plate pošten udio.

RSE: Hoće li taj “pošten udio” biti nešto konkretniji nakon samita?

Rasmussen: Ne ukupan broj, ali mislim da će mnoge zemlje najaviti ono što bih nazvao “značajnim doprinosom”. Gledano iz ekonomske perspektive, mnogo je jeftinije financirati afganistanske sigurnosne snage koje će se boriti u Afganistanu nego angažirati međunarodne snage i politički je puno bolje dati odbrani Afganistana afganistansko lice.

RSE: Ovo neće biti samit proširenja, ali da li je Gruzija, koja je iznimno doprinijela Afganistanu, sada bliža članstvu u NATO-u?

Rasmussen: Samit u Chicagu neće biti samit proširenja, ali definitivno ćemo potvrditi progres koji je Gruzija napravila proteklih godina. Potvrditi ćemo taj progres u našoj deklaraciji sa samita. Priznati ćemo doprinos Gruzije na vrlo vidljiv način. Gruzija će, zapravo prisustvovati na tri važna sastanka u Chicagu. Prisustvovati će sastanku ISAF koji se tiče Afganistana. Prisustvovati će posebnom partnerskom događaju, okupljanju 13 partnera širom svijeta koji doprinose NATO operacijama na vrlo značajan način i Gruzija je jedna od tih 13 partnera i jedan od najvećih pridonositelja našim operacijama u Afganistanu. Gruzija će također prisustvovati sastanku zemalja kandidata na razini ministara vanjskih poslova. To znači da ćemo na veoma vidljiv način potvrditi sve što je Gruzija postigla i kako je Gruzija doprinijela trans-atlantskom savezu.
XS
SM
MD
LG