Dostupni linkovi

Rasmussen: Sve zemlje regije želimo vidjeti u NATO-u


Anders Fogh Rasmussen i Jadranka Kosor u Zagrebu, 30. travnja 2010
Anders Fogh Rasmussen i Jadranka Kosor u Zagrebu, 30. travnja 2010
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je danas u Zagrebu bosanskohercegovačke političare da nastave obrambene reforme, a visoko je ocijenio doprinos Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu.

„Vaši vojnici rade sjajan posao u Afganistanu“, kazao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor nakon razgovora u hrvatskoj Vladi, točno na dan kada Sabor izglasava slanje dodatnih hrvatskih vojnika u tu misiju.

Rasmussen je rekao kako u budućnosti želi sve zemlje regije vidjeti u NATO-u, a uputio je i poruku bosanskohercegovačkim političarima nakon što je BiH prošlog tjedna primljena u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP).

„Potičem političke vođe u Bosni i Hercegovini da donesu potrebne odluke za nastavak reformi, jer su reforme preduvjet za postizanje punog potencijala članstva u MAP-u“
, kazao je Rasmussen. On je zahvalio hrvatskoj Vladi zbog njenih napora da olakša ulazak balkanskih zemalja u euroatlantske integracije.

Premijerka Jadranka Kosor čestitala je Bosni i Hercegovini na prijemu u Akcijski plan, i najavila dalju potporu ostalim zemljama regije na tom putu.

„Mi smo predana, vjerna i ponosna članica NATO-a. Tijekom razgovora istaknula sam gospodinu glavnom tajniku da Hrvatska u ovom trenutku sudjeluje u 14 mirovnih misija diljem svijeta.“


Hrvatska je podigla broj svojih vojnika u Afganistanu na 320, od toga će nakon unutarneg preustroja njih čak stotinu biti u svojstvu instruktora afganistanskoj vojsci i policiji.
XS
SM
MD
LG