Dostupni linkovi

Rasmussen u Zagrebu: Pohvale za hrvatski angažman u Afganistanu


Anders Fogh Rasmussen i Zoran Milanović, Zagreb, 6. srpnja 2012.
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen susreo se u Zagrebu sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Rasmussen je pohvalio hrvatski angažman u Afganistanu, a Milanović se založio za što skorije članstvo država jugoistoka Europe u NATO-u.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen visoko je ocijenio doprinos hrvatskog kontigenta u NATO-vim snagama u Afganistanu, gdje Hrvatska predvodi združenu slovensko-hrvatsko-crnogorsko—bosanskohercegovačko-makedonsku ekipu koja vodi školu afganistanske vojne policije.

„Zajedno - pod hrvatskim vodstvom - ove zemlje grade stabilnost Afganistana i jačaju međusobnu suradnju. Vi gradite sigurnost u srcu Azije, ali takođr i u srcu Europe", kazao je glavni tajnik NATO-a.

"Moja poruka liderima regije – pokažite spremnost za reforme i pomirenje, i od toga će imati koristi vaši građani i cijela euroatlantska obitelj“, naglasio je Rasmussen.

On je naglasio da je Hrvatska primjer za zemlje jugoistoka Europe – članstvo u NATO-u i skori ulazak u EU pokazuju koliko se može postići napornim radom i hrabrošću da se donese teške odluke, a da hrvatski primjer pokazuje da je izvedivo i da je vrijedilo napora.

„I zato je moja poruka liderima regije – pokažite spremnost za reforme i pomirenje, i od toga će imati koristi vaši građani i cijela euroatlantska obitelj“, naglasio je Rasmussen.

On je pohvalio i hrvatsku najavu da će se uključiti u niz projekata „pametne obrane“ – međunarodne suradnje kako bi se optimalno iskoristilo dostupna sredstva.

Hrvatski premijer kazao je kako se osim o hrvatskom angažmanu u NATO-vim operacijama razgovaralo i o stanju u regiji i perspektivama članstva u NATO-u susjednih zemalja.

„To su sve stvari koje za Hrvatsku imaju značaja, znače dosta za našu sigurnost, za poslovne perspektive u regiji, drugim riječima – za širenje demokracije, stabilnosti i predvidivosti“, istaknuo je Milanović.

Milanović je kazao kako će Hrvatska nakon odlaska iz Afganistana financirati obuku afganistanskih snaga, što je na tragu NATO-ve odluke da je bolje i jeftinije financirati afganistanske snage sigurnosti, nego tamo držati NATO-ve postrojbe.

Što se tiče obnove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, on je najavio da će se najvjerojatnije ići na obnovu postojećih aviona, a da će se ići u kupnju helikoptera i brodova za Obalnu stražu.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG