Dostupni linkovi

Raskol u Islamskoj verskoj zajednici Makedonije?


Džamija Mustafe Paše u Skoplju
Džamija Mustafe Paše u Skoplju

Poglavar Islamske verske zajednice (IVZ) Sulejman Redžepi u ponedeljak uveče je održao sastanak sa Rijasetom, u prisustvu 12 muftija, koji su osudili upad u prostorije IVZ. Oni traže od institucija da deluju da bi sačuvali versku islamsku instituciju. Redžepi je rekao da se radi o grupi koja je izmanipulisana i politički zloupotrebljena za podsticanje konflikta. On dodaje da ta grupa ima podršku policije, jer iako su policajci dobili naredjenje od tužilaštva da deluju, ne rade ništa da bi izbacili te ljude iz Islamske verske zajednice. Dajemo mogućnost institucijama reda da dokažu da su u službi pravde, pre nego što Rijaset preduzme korake za vraćanje imovine Islamske verske zajednice, istakao je Redžepi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova negiraju takve tvrdnje i kažu da postupaju u saglasnosti sa ustavom i zakonima i da je identifikovan čovek koji je u ponedeljak ispalio jedan metak, a da je oružje kojim je to učinio obezbeđeno za dokazivanje dela.

Grupa od 50-ak ljudi, predvođena donedavnim skopskim muftijom Ibraimom Shabanijem, u ponedeljak je upala u prostorije Islamske verske zajednice u Skoplju i zaplenila pečate ove organizacije. Razlog za njihovu akciju, kako su kasnije saopštili, je to što se poglavar Redžepi nije izvinio za prethodne uvrede prema nekim članovima zajednice. Umesto izvinjenja, on je prošle nedelje dodelio otkaz skopskom muftiji i još nekolicini članova rukovodstva IVZ.

Generalni sekretar IVZ Afrim Tahiri, koji podržava razrešenog skopskog muftiju, izjavio je da je pogažen ustavni poredak Islamske verske zajednice, dodajući da je jedino rešenje ostavka poglavara Redžepija, čime bi se zajednica vratila na normalnom koloseku. Tahiri kaže da nije tačna izjava Redžepija da su sedište IVZ uzurpirali kriminalci i da su zaposleni njihovi taoci.

“Mi smo zaposleni u IVZ i mi smo u nasim kancelarijama. Mi nismo sprečili nikoga da danas dođe na posao. To radi druga strana.”

Tahiri ističe da su zaključci poglavara nevalidni jer, prema njemu, on nema legitimiteta zbog načina na koji je izabran.

Raniji debarski muftija Ruzhdi Ljata kaže da je za ova zbivanja u IVZ odgovorna državna Komisija o verskim pitanjima, koja do sada nije preduzela ništa o rešenju problema.

“Krivac ili inicijator ovih problema je nerad Komisije o verskim zajednicama, koja ne treba dozvoliti da se pojavljuju ovakvi problemi. Sada ona treba rešavati problem, jer jednom zauvek trebamo se navići i naučiti da se treba poštovati ono što je napisano.”

Problem se u javnosti tumači kao politički pokušaj za smenu rukovodstva zbog aktuelne političke krize i afere sa prisluškivanjem, o kojoj je poglavar Redžepi nedavno napisao kolumnu. Sa druge strane, neki teolozi i vernici u stranim medijima pišu o problem u Makedoniji, ističući da se radi o svemu osim o religioznim pitanjima. Nezvanično, svađa je počela zbog navodne pronevere pola miliona evra.

Poglavar Redžepi je u poslednjih nekoliko godina kritikovao radikalne elemente u Makedoniji, a prošle godine je izjavio da Islamska verska zajednica ne kontroliše nekoliko džamija u Skoplju.

XS
SM
MD
LG