Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnogorski ministar finansija protiv zakona


Raško Konjević

U Crnoj Gori je postalo normalno da Vlada donosi zakone kojima, umjesto da štiti interese građana, udovoljava željama i potrebama najbogatijih. Po tom principu, Vlada sačinjava i plan za sanaciju javnih finansija, kojim će se otplata neodrživih, megalomanskih projekata, preko povećanja poreza i akciza, uglavnom svaliti na leđa već osiromašenih građana.

Istovremeno, po istom principu Vlada uvodi poreske olakšice koje će važiti samo za vlasnike hotela najviše klase. Da cijela stvar bude do kraja kontroverzna, ministar iz te iste Vlade koja je usvojila ovaj zakon pokrenuo je inicijativu za njegovo obaranje pred Ustavnim sudom.

Skupština Crne Gore je krajem jula izmijenila Zakon o porezu na dodatu vrijednost (PDV), prema kom će hoteli sa četiri i pet zvjezdica na sjeveru i pet na primorju biti oporezovani svega sedam posto, dok će za sve ostale ugostitelje važiti opšta stopa od 19 posto.

Za usvajanje niže stope PDV-a za hotele visoke kategorije, glasali su poslanici nedavno ustanovljene skupštinske većine koju čine vladajuće Demokratska partija socijalista (DPS), manjinske stranke i Pozitivna (PCG). Opozicija ovakvo rješenje smatra diskriminatorskim i neustavnim.

Međutim, konkretnu akciju je preduzeo ministar finansija Raško Konjević, koji je, poput nekolicine drugih ministara koji su na tu poziciju došli kao predstavnici opozicije na osnovu Sporazuma o slobodnim i poštenim izborima, istovremeno i opozicionar i član Vlade.

Ministar Konjević je danas podnio inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o PDV-u kojim su uvedene privilegije za vlasnike najluksuznijih hotela.

"Svega desetak ili petnaestak će plaćati PDV po nižoj stopi od sedam posto, dok će svi ostali, skoro 2.300 registrovanih ugostitelja plaćati 19 posto", rekao je Konjević, uz napomenu da je "jasno da će privilegovani ostvarivati ekstra profit u iznosu ne manjem od 12 posto samo zato što će plaćati manji PDV za ugostiteljske usluge – izdavanje hrane i pića".

Stimulativna mera ili zaštita bogatih?

Zakon koji će vlasnicima najluksuznijih hotela omogućiti da, na račun državne kase, stave dodatne sume u svoje džepove je izazvao protivrečne komentare.

Dok predstavnici vlasti tvrde da se radi o stimulativnoj mjeri koja treba da pogura otvaranje hotela visoke kategorije i privuče imućnije goste, opozicija tvrdi da je Vlada samo progurala još jedan u nizu zakona koji štite bogate.

Za to vrijeme, ugostitelji kažu da su za uvođenje niže stope PDV-a u ovoj oblasti, ali da one treba da važe za sve.

Posebnu zanimljivost predstavlja činjenica da je protiv ovog zakonskog rješenja sadašnji ministar finansija, Raško Konjević, ali i njegov prethodnik iz DPS-a, Radoje Žugić koji je smatrao da je bilo neophodno prethodno obezbijediti visok stepen poreske discipline u ovoj oblasti.

Aktuelni ministar finansija Raško Konjević smatra da se, po Ustavu, ista usluga ne može oporezovati na dva načina, zavisno od mjesta u kom je izvršena.

"Smatram da ne treba da imamo jednu iščašenu normu u sistemskom zakonu, koja ne postoji u zemljama regiona i koja narušava osnovni sistem funkcionisanja Zakona o PDV-u u bilo kojoj državi i koja je u suprotnosti sa direktivama Evropske Unije (EU) i što je praksa Suda pravde EU", rekao je Konjević koji je, obrazlažući motive za ovu inicijativu, naveo i stav da Crna Gora ne smije da ima diskriminatorsku mjeru što je, po njegovom mišljenju, "najgora stvar u ovakvom, sistemskom zakonu – da imamo ugostitelje prvog i drugog reda".

"U ovakvom rangiranju, u prvi plan izbijaju hotelijeri koji imaju veću mogućnost da plaćaju PDV od ovih drugih koji su manje platežne moći, sa aspekta prihoda koji ostvaruju", zaključio je Konjević.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG