Dostupni linkovi

Rasipanje novca: Milioni za najam prostora, a državna imovina prazna


Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, foto: vijesti.me
Crna Gora za zakup objekata godišnje potroši više od sedam miliona eura iako u svom vlasnišvu ima 22 prazna poslovna prostora koji se uopšte ne koriste - kaže se u Izvještaju Državne revizorske institucije o reviziji upravljanja poslovnim prostorima.

"Jasno je da ne postoji nikakav sistemski pristup ovom problemu", kaže programski direktor nevladine organizacije MANS Vuk Maraš, koji smatra da bi umjesto ogromnih izdvajanja države svake godine za zakup objekata, taj novac trebalo iskoristiti za izgradnju više reprezentativnih objekata.

"Na taj način bi se za nekoliko godina problem trajno riješio", kaže Maraš koji zaključuje da se to ne radi jer se udovoljava raznim interesima.

"Podsjetiću da kada su u pitanju političke partije da mi tu imamo i DPS i SDP koji koriste sada staru zgradu Vlade i da se zbog toga čak ostalim političkim partijama izdvajaju dodatna sredstva kako bi zakupile poslovne prostorije, umjesto da se recimo ta zgrada osposobi za potrebe državnih organa jer ona jeste zaista velika. Dakle rješenja ima na pretek ali problem je što u državi neko ne želi da to riješi na pravi način", naglašava Maraš.

Prema Izvještaju DRI, najveće izdatke po osnovu zakupa objekata prošle godine je imalo Ministarstvo vanjskih poslova koje je za to utrošilo skoro polovinu ukupne sume od sedam miliona eura, ali treba imati u vidu da je lavovski dio toga otišao na zakup prostora za diplomatska predstavništva. Slijede Ministarstvo finansija i Uprava za imovinu koji su na "stanarinu" potrošili približno po milion eura.

DRI je ustanovila da ne postoji uredna i tačna evidencija poslovnih prostora koji se izdaju u zakup, pa se neki podaci pojavljuju samo kod Uprave za imovinu ili samo kod Ministarstva finansija dok se neki podaci pojavljuju u obje evidencije.

Zbog toga država nema čak ni jasnu predstavu o imovini kojom raspolaže, a pritom, prema zaključcima DRI, za zakup poslovnih prostorija ne postoje ni bilo kakvi kriterijumi i procedure.

Namjerna politika

Dritan Abazović
Dritan Abazović
"To samo govori o javašluku", kaže funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović koji pretpostavlja da se takvo stanje namjerno održava.

"Znamo da je DPS dugo vremena uzurpirala brojne prostore koji joj nijesu pripadali na taj način 24 godine sama sebi plaćala zakupnine, odnosno dešavalo se ono, ako se neko sjeća novinskog naslova 'Milo i vlasnik i podstanar' o tome kako je on sam sebi kao predsjednik partije uplaćivao svojoj partiji za prostorije koje je koristila država i ja mislim da se taj trend sada samo nastavlja. Ja nijesam sada neko ko tvrdi da se ne trebaju institucije negdje smjestiti ali isto tako mislim da ipak treba da izvedemo neku ekonomsku računicu", konstatuje Abazović.

Vuk Maraš iz MANS-a podsjeća da je sačinjavanje jasnog pregleda kompletne imovine koja je u posjedu države obaveza prema Akcionom planu za borbu protiv korupcije:

"Iz nekog razloga to se već godinama ne radi. Ja nemam druge osnove da posumnjam da se tu radi o jednoj namjeri da se jednostavno u takvom haosu mogu sklapati određeni dilovi i zakupljivati prostorije od raznih ljudi umjesto da se sjedne i napravi registar imovine i da se onda ta imovina iskoristi na pravi način. Neshvatljivo je da država nema informaciju o tome šta se nalazi sve u njenom vlasništvu a ima ovaj problem i ove ogromne izdatke za koje svake godine mora da nađe novac", naglašava Maraš.

U priči o nedomaćinskom odnosu države i sumnjama da se takvo stanje održava zbog partijskih i ličnih interesa, posebnu zanimljivost predstavlja podatak da biznismenu Acu Đukanoviću, bratu premijera Mila Đukanovića država svake godine, navodno, na ime zakupa pet poslovnih prostora isplati skoro 180.000 eura.

"Čovjek je vlasnik brojnih nekretnina tako da apsolutno ako već država ima potrebu za nekim prostorima onda me ne čudi da su pokucali na ta vrata. Da li to sada može da se dovede u neki negativan kontekst ja ne znam, mislim da bi bilo mnogo interesantnije sagledati porijeklo imovine nego da li država treba da zakupi tako nešto. Mislim da bi porijeko imovine mnogo značajnije pitanje za građane nego zašto se baš otišlo kod tog vlasnika", zaključuje Dritan Abazović.
XS
SM
MD
LG