Dostupni linkovi

Raseljeni nakon poplava: Plati pa živi


Doboj mjesec dana nakon poplava, ilustrativna fotografija
Doboj mjesec dana nakon poplava, ilustrativna fotografija

Tokom majske poplave u dobojskom Domu penzionera poplavljeno je osam soba u kojima su živjele raseljene osobe, odnosno korisnici alternativnog smještaja. Oni su dobili nove domove koje su, zvuči nevjerovatno, morali sami da renoviraju kako bi imali osnovne uslove za život.

Poslije majske poplave Milica Jović je dobila novi alternativni smještaj u Domu penzionera u Doboju. Ova žena, koja ima 73 godine, kaže da su joj nadležni dodijelili neuslovnu sobu za stanovanje:

„To je bilo užasno. Morala sam i krečiti, potrgane su bile sijalice i vodu, pa sam morala osposobiti sve nanovo.“

RSE: Jeste li vi sve to morali platiti?

Jović: Moram platiti, šta ću? Nađeš majstora i - morala sam, nemam kud.

Namještaj za Milicin skroman dom kupila je njena rodbina. Od Pravoslavne crkve iz Teslića dobila je krevet i električni šporet.

Kao i Milica, pomoć iz susjednog Teslića dobio je i Nikola Tripunović, koji je također morao da renovira svoj alternativni smještaj:

„Ovo je bila provalija, bolan. Sve je to bilo uništeno.“

Vlastiti ili novac od rodbine u renoviranje alternativnog smještaja morali su da ulože svi poplavljeni stanovnici Doma penzionera. A evo kako je to objasnio predstavnik Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a u Doboju Jovo Jović:

„Mi smo dali one sobe u kakvom su stanju bile. Moralo se to pripremiti, to je tako. Mi nismo u tom momentu imali sredstava da im se to pripremi na drugi način.“

Nadležni već nekoliko godina nemaju ni sredstava za sanaciju krova koji prokišnjava, odnosno zaštitu ovog objekta od daljnjeg propadanja. Padavine uništavaju stanove na petom spratu, a korisnici alternativnog smještaja u ovom dijelu Doma penzionera svako malo hodaju kroz vodu u hodniku. Govore Milan Stjepanović i Đurđija Arsenović:

„Kisne, propada, ali niko ne reaguje.“

„U sobu uniđe voda. ’Kiša je’, Jovi kažem, a on kaže: ’Metnite kišobrane’“

Na ove primjedbe prozvani predstavnik resornog entitetskog ministarstva Jovo Jović je odgovorio ovako: „Ima dovoljno prostora - i ti stanari da malo više pažnje obrate na to.“

U Domu penzionera u Doboju alternativni smještaj koristi oko 150 porodica.

XS
SM
MD
LG