Dostupni linkovi

UN-ova izvjestiteljica: Potrebno riješiti izbjegličko pitanje


Posebna UN-ova izvjestiteljica za stanovanje Raquel Rolnik u Zagrebu, 13. srpanj 2010. Foto: Enis Zebić
Nakon devetodnevne posjete Hrvatskoj, posebna UN-ova izvjestiteljica za stanovanje Raquel Rolnik upozorila je na potrebu da se konačno riješi problem preostalih sedamdesetak tisuća izbjeglica iz Hrvatske. Njihovo trajno nastanjenje u sadašnjim državama boravka ili povratak u Hrvatsku treba biti zajednička briga vlada Hrvatske, Srbije i drugih država regije, ali i međunarodnih institucija, pogotovom onih financijskih.

Probleme preostalih izbjeglica iz Hrvatske, njih još oko 70 tisuća, treba rješavati za stolom, a ne ispod stola, poručila je Rolnik.

„Ključna stvar koju želim reći jest da to nije isključivo odgovornost Hrvatske da to riješi. Mislim da je to odgovornost svih vlada u regiji, a posebno u Srbiji. Zašto u Srbiji? Zato što je od 70 tisuća izbjeglica, njih 60 tisuća u Srbiji. Također, valja imati u vidu kontekst oružanog sukoba kao izvor ovog problema. Dakle, Srbija se s tim konfliktom treba suočiti,"
rekla je Rolnik.

Kako bi hrvatska Vlada mogla angažirati znatnija sredstva u konačno rješavanje izbjegličkog pitanja, važna je dosljednost međunarodnih institucija, pogotovo međunarodnih financijskih institucija, poručila je posebna izvjestiteljica.

Naime, Hrvatska je vrlo zadužena zemlja, među zajmovina koje sada treba vraćati su i oni koji su uzeti za poratnu obnovu zemlje, a i neke međunarodne financijske institucije traže od Hrvatske smanjenje javnih rashoda.

„Dakle, potreban je njihov angažman u rješavanju ovog problema kako bi Hrvatska bila u mogućnosti potrošiti više novca, i – neovisno o visini hrvatskog duga i inzistiranju međunarodnih financijskih institucija da Hrvatska smanji javnu potrošnju - konačno riješiti izbjegličko pitanje, kako bi to poglavlje u regiji bilo zaključeno,“ kazala je izvjestiteljica.

Najgori životni uvjeti u romskim naseljima
Ključna stvar koju želim reći jest da to nije isključivo odgovornost Hrvatske da to riješi. Mislim da je to odgovornost svih vlada u regiji, a posebno u Srbiji, kaže UN-ova izvjestiteljica.

Ona je preporučila hrvatskoj Vladi da razmotri mogućnost ponovnog otvaranja procesa podnošenja molbi za programe koji će omogućiti trajna stambena rješenja i za dijelove Hrvatske koji nisu bili zahvaćeni ratom. Također, sugerira se utvrđivanje jedinstvenog postupka za bivše nositelje stanarskog prava primjenjivog za sve sa sličnim polazišnim osnovama, uključujući mogućnost otkupa kuća u kojima stanuju – po povoljnijim uvjetima.

Dapače, upozorila je posebna izvjestiteljica, mnogi nisu bili u mogućnosti podnijeti svoje dokumentirane zahtjeve unutar kratkog krajnjeg roka, posebno izvan ratom zahvaćenih područja.

„I zbog toga ne može se zaključiti kako je ovaj proces dovršen,“ kaže Rolnik.

Kako je velik broj molbi za stambeno zbrinjavanje odbijen, posebna izvjestiteljica predlaže i osnivanje posebnog task-forcea hrvatskih vlasti za rješavanje žalbi tih ljudi.

Tijekom boravka, ona je posjetila Zagreb, Knin, Kistanje, Zadar, Plitvice, Osijek i Vukovar, kao i niz sela u tim regijama, a susrela se sa najvišim dužnosnicima, predstavnicima lokalne vlasti, prestavnicima nevladinih i međunarodnih organizacija, bivšim i sadašnjim izbjeglicama, prognanicima, naseljenicima, povratnicima i drugima.

Međutim, najgore životne uvjete – proznala je – nije našla ni na jednom od tih mjesta, nego u romskim naseljima, nekima od njih i u širem centru Zagreba.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG