Dostupni linkovi

Rusija će biti odgovorna za ratne zločine u Ukrajini, navodi EU zvaničnik za ljudska prava


Uništena stambena zgrada u opkoljenom Mariupolju, 30 mart 2022.
Uništena stambena zgrada u opkoljenom Mariupolju, 30 mart 2022.

Rusija će biti smatrana odgovornom za ratne zločine i kršenje međunarodnog prava kooje su navodno počinile njene trupe u Ukrajini, rekao je zvaničnik Evropske unije (EU), dok se pojačavaju napori Ukrajine i međunarodne zajednice da sakupi dokaze za buduće istrage.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz sjedišta kancelarije u Pragu, Eamon Gilmore, specijalni predstavnik EU za ljudska prava takođe je sugerisao da ruski predsjednik Vladimir Putin može da se nađe na optuženičkoj klupi jednog dana, kao i bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević nakon krvavog raspada bivše Jugoslavije.

"Milošević je mislio da se nikada neće suočiti sa sudom u Hagukada je činio ratne zločine", rekao je Gilmore za RSE od 10. maja.

"Ljudi koji su odgovorni mogu biti privedeni bez obzira koliko vremena prođe", dodao je Gilmore.

Ukrajinski i međunarodni istražioci ubrzano su ispitali svjedoke, dokumentovali navodne zločine i prikupili dokaze o navodnim ruskim zločinima za korištenje u budućim kaznenim postupcima. Nakon povlačenja ruskih trupa iz okruga sjeverno od Kijeva prošlog mjeseca, zvaničnici su istraživali jesu li ruske trupe po kratkom postupku pogubile civile, kao i sve veći broj dokaza koji upućuju na moguće silovanje i seksualno nasilje.

Agonija evakuisanih iz železare u Mariupolju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

XS
SM
MD
LG