Dostupni linkovi

Ranko Češić pušten prijevremeno iz zatvora


Ranko Češić
Ranko Češić, bivši pripadnik interventnog policijskog voda bosanskih Srba u Brčkom, oslobođen je prijevremeno iz zatvora u Danskoj, gdje je bio na izdržavanje 18 godina zatvora, nakon pravomoćne presude Haškog suda za bivšu Jugoslaviju izrečene 2005.godine.

„Danske vlasti su obavijestile da će Češić 2014.godine moći uložiti zahtjev za prijevremenim puštanjem, što su zatvorske vlasti predložile 2013.godine.“, naveo je u odluci predsjednik Haškog suda Theodor Meron.

U odluci koja je objavljena u srijedu, stoji da je Češić odslužio dvije trećine kazne 25.svibnja ove godine.

Iako je u odluci o prijevremenom puštanju naglasio da su zločine za koje je Češić osuđen „vrlo visoke težine“ što ide u korist stava da ga se ne pusti iz pritvora, Meron je slijedio dosadašnju praksu prijevremenog puštanja na slobodu osuđenika – ukoliko to predviđa zakonodavstvo zemlje domaćina gdje se izdržava kazna.

Prema preporuku zatvorskih vlasti – Češić je izrazio kajanje zbog zločina, kao i da „zatočenost nije jedina kazna za njega – jer je još teže živjeti s njegovom krivnjom“.

Češić je prebačen 17.lipnja 2002.godine iz Beograda na Haški sud, a nakon što se na prvom pojavljivanju pred sucem izjasnio - da nije kriv ni po jednoj od točaka optužnice za zločine počinjene u Brčkom 1992. godine, 2003.godine je promijenio iskaz i priznao krivnju za ratne zločine. U kaznu mu je uključeno i vrijeme provedeno u pritvoru.

Na osnovu takozvanog sporazuma o potvrdnom izjašnjavanju o krivnji, koji je zaključio sa tužiteljstvom, Češić je priznao deset ubojstava te druga nedjela koja je između svibnja i lipnja 1992.godine počinio u logoru Luka i sportskoj dvorani "Partizan" u Brčkom, uključujući i prisiljavanje dvojice braće da jedan nad drugim vrše seksualne radnje.

Optužba i obrana su za Češića zajedno predložili kaznu u rasponu od 13 do 18 godina zatvora, no iako su prihvatili kao olakšavajuće okolnosti njegovo priznanje, značajnu suradnju s tužiteljstvom i izraženo kajanje – suci su se odlučili za najvišu predloženo kaznu zbog ranjivosti žrtava i brutalnost zločina.

VIDEO LINK: Priznanje krivnje Ranka Češića
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG