Dostupni linkovi

Zašto su neke džamije zatvorene za žene tokom mjeseca ramazana?


Centralna džamija u Birminghamu, Engleska
Centralna džamija u Birminghamu, Engleska

Milioni muslimana širom svijeta slave sveti mjesec ramazan, ali u nekim džamijama u Velikoj Britaniji ženama nije dozvoljeno da se mole u džamiji. Zašto?

Odluka nekih od britanskih džamija da zatvori dio za žene navodeći kao razlog ograničenja zbog pandemije COVID-19, dok nastavlja sa otvorenim dijelom za muškarce, negativno je odjeknula kod mještana Berkshira, okruga na jugoistoku Engleske.

Mesdžid i Islamski centar u Berkshireu prozvani su zbog, kako je okarakterisano, seksističkog poteza nakon što su zabranili vjernicama da mole u džamiji. Muškarci se i dalje mogu tokom svetog mjeseca ramazana moliti u džamiji dok je posebna noćna molitva (namaz) koji se klanja tokom ramazana takođe dozvoljena samo za muškarce.

Berkshireska džamija je 13. aprila, dan nakon nastupanja svetog mjeseca ramazana 12. aprila, zatvorila dio u kojem klanjaju žene navodeći da je ograničenje od 220 osoba maksimalni kapacitet zbog restriktivnih mjera u pandemiji izazvanoj korona virusom.

Ova odluka dočekana je sa kritikama mještana koji su tvrdili da dolazi iz seksističkog načina razmišljanja u kojem muškarci misle da "mogu odlučiti mogu li žene ići i moliti se u džamiji".

Iako se mnoge porodice zajedno mole kod kuće, klanjanje u džamijama ima tendenciju spolne segregacije, kako mnogi vjeruju da to ljudima omogućava vrijeme da se usredsrede na molitvu, piše britanski servis BBC.

Muslimani u svijetu sveti mjesec ramazan 2021. drugi put dočekuju u pandemiji.

Za muslimane ramazan je mjesec u kojem su prvi ajeti (stihovi) Kurana, svete knjige islama, objavljeni poslaniku Muhammedu prije više od 1.400 godina. Tokom tog mjeseca muslimani se odriču jela i pića od zore do zalaska Sunca, dok što više pokušavaju misli da usmjere prema Bogu.

Inače je običaj je da se žene mole iza muškaraca u istom prostoru. Najčešće džamije imaju dvije odvojene prostorije za molitvu žena i muškaraca - muškarci su u glavnoj molitvenoj prostoriji, dok su žene u odvojenom prostoru.

Ipak, ne ostavljaju sve džamije mjesto za žene. Više od četvrtine britanskih džamija uopšte nema mjesta za žene. U džamijama koje omogućavaju i muškarcima i ženama da se mole prostori nisu uvijek iste veličine.

Anita Nayyar, koja je još 2015. jedna od pokretačica inicijative Open My Mosque (Otvorite moju džamiju), u kampanji za inkluzivnije džamije, kaže da žene često dobijaju mjesto "drugog reda".

Kaže da su prostori za žene manji od muškog dijela, u podrumima, iza zaključanih vrata i uz stepenice, ili se ponekad mogu otvoriti samo sporadično.

Pandemija je još više naglasila ove probleme sa kojima se susreću muslimanke koje žele da klanjaju u džamiji.

Ženska džamija u Berlinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

"Primili smo izvještaje da su tokom pandemije džamije koje su nekad otvarale prostor za žene sada ih potisnule da bi napravile prostor za muškarce zbog propisanog fizičkog distanciranja ili zato što su imale osjećaj da ne mogu organizovati nadzor kako bi osigurale da se ženski prostori pridržavaju zadatih smjernica", kaže Nayyar za BBC.

Od 1.975 džamija u Velikoj Britaniji kako je u tekstu iz 2018. pisao The Guardian, 28 posto njih nema prostor za žene. Džamije koje nude prostor za žene, pristup im je ograničen, čak ni ne uključuje mjesto za klanjanje već prije prostor za učenje kao što su vjerske škoje za djevojke – medrese.

Anita Nayyar je tada za The Guardian rekla kako dokumentuje iskustva žena širom Velike Britanije koje zbog ovog odnosa kažu da su "frustrirane", "izolovane" i "ponižene". Njen tim je još u to vrijeme, primao na stotine poziva, e-mail i poruka na društvenim mrežama od žena (ali i od muškaraca) koji su zahvalni što imaju platformu na kojoj mogu da izraze svoje pritužbe.

"Žene koje se osjećaju isključene iz džamije suočavaju se sa više isključivanja (u društvu generalno) od nemuslimanki", rekla je Nayyar. "Ako ne mogu da učestvuju u vjerskom životu onda ne mogu da budu uključene u život zajednice, a to povećava već postojeću nedovoljnu inkluziju muslimanki u javom životu."

Velika Britanija nije jedina zemlja koja bilježi slučajeve zabranjivanja ženama da idu i klanjaju u džamiji tokom ramazana navodeći kao razlog pandemijske mjere.

Na primjer, ministarstvo za islamske poslove Kuvajta je već početkom aprila, prije početka ramazana, najavilo da će samo muškarcima biti dozvoljeno da prisustvuju večernjim namazima (molitvama), prema navodima lokalnih medija kako prenosi Gulf News.

Rečeno je da će zbog zdravstvenih razloga biti smanjeni kapacetiti za večernje molitve u džamijama i da će zbog toga prostor za žene biti prepušten i rezervisan samo za muškarce.

BBC piše da su kontaktirli 29 džamija s najvećim kapacitetom za prijem vjernika u Velikoj Britaniji kako bi se raspitali u vezi njihove politike organizovanja namaza tokom mjeseca ramazana. Saznali su da pet džamija nema prostor za žene, dok su od šest džamija dobili odgovor da ne mogu da primaju žene iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga pandemije COVID-19. Dvanaest je bilo otvoreno za žene, dok sedam nije odgovorilo.

Među njima su Islamski centar Greenwich i džamije Baitul Futuh u Londonu, kao i Jamia Al-Akbaria u Lutonu i džamija Lanarkshire u Škotskoj.

Iz Islamskog centra Milton Keynes, koji nije prvobitno poslao odgovor na pitanje i komentar - zašto nije otvoren za žene, kasnije je stigao odgovor da je bio otvoren ženama za molitvu, s ograničenim kapacitetom, te da su na internetu dostupne informacije o njihovm pravilima otvaranja tokom ramazana 2021. u kojima se navodi "nema starijih osoba, nema djece mlađe od 12 godina i nema žena" što se odnosi, kako su naveli za BBC, raniji "probni period".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG