Dostupni linkovi

Iranski predsjednik Raisi ide u posjetu Rusiji početkom naredne godine


Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, oktobar 2021.
Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, oktobar 2021.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi će posjetiti Rusiju nakon što je primio poziv od ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je portparol iranske vlade 28. decembra.

Putin je pozvao Raisija da dođe u Moskvu početkom naredne godine „u okviru strateških kontakata između Irana i Rusije“, rekao je Ali Bahadori Džahromi, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku. Posjeta će se ticati "bilateralne, regionalne i nacionalne saradnje", a naročito "ekonomske i trgovinske" saradnje, rekao je Bahadori Džahromi.

Posljednji predsjednik Irana koji je bio u posjeti Rusiji u martu 2017. bio je umjereni Hasan Rohani. Raisi, tvrdolinijaš, preuzeo je od Rohanija funkciju predsjednika u avgustu 2021.

Prema navodima web-stranice Kremlja, poziv je uputio ranije u decembru predsjednik Putin tokom zajedničke konferencije za medije tokom s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Rusija i Iran imaju dobre odnose i ključni su saveznici predsjednika Bašara al-Asada u decenijskom sirijskom građanskom ratu. Rusija je takođe jedna od strana u značajnom nuklearnom sporazumu iz 2015. između Irana i svjetskih sila prema kojem je Teheranu odobreno ublažavanje sankcija u zamjenu za ograničavanje svog nuklearnog programa.

Moskva učestvuje u tekućim pregovorima u Beču za oživljavanje sporazuma nakon što je tadašnji predsjednik Donald Trump povukao 2018. SAD i počeo ponovno da uvodi sankcije, što je navelo Iran da ukine neke od svojih obveza iz sporazuma.

Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG