Dostupni linkovi

Raič: Malo animatorsko čudo u Neumu


Jurinko Raič
U naredni petak, 30.juna, počinje i trajat će sve do 5. jula Festival animiranog filma u Neumu. Po sedmi put ova manifestacija okuplja samu kremu svjetske animacije, ali ovaj put će ugostiti istinske velikane. O kome se radi, reći će moj gost Jurinko Raič, osnivač i direktor festivala.

RSE: Po sedmi put se u Neumu okuplja animatorska elita. Ovoga puta dolaze neka velika imena.

Raič: Dolaze imena da ne znam koga da dogodine zovnem jer nema većih. To je jedno divno priznanje neumskom festivalu. Između ostalog dolazi gospodin Michael Reiss, autor i producent najveće svjetske serije, Simpsonovih. Dolazi Mike Murphy, čovjek koji je bio jedan od glavnih animatora na filmovima "Gospodar prstenova", "Iron Man", "Harry Potter". Inače, Michael Reiss je dobitnik četiri EMI nagrade. Prosto je nevjerovatno da u Neum dolazi takva ličnost.

Sastavni dio žirija je Borivoj Dovniković, koji je 15 godina bio predsjednik svjetske organizacije ASIFA-e, animator čiji je film svrstan među sto najboljih svih vremena na svijetu. Inače i najstariji animator na Balkanu. Dolazi i gospodin Safet Zec, što nam je posebno drago, naš veliki slikar koji će također biti član žirija, kao i Amina Begović, naša glumica. Izuzetno smo ponosni na naš žiri.

Sem toga dolaze četiri animatora-autora iz Španije, dolazi animator iz Nizozemske, dolazi direktor moskovskog studija koji je bio dobitnik prije dvije godine i koji će imati prezentaciju svog studija. Dolazi autor iz Milana, iz Hrvatske. Jedan divan osjećaj. Čovjek se osjeti ponosnim kako je to sve ispalo.

RSE: Zaista impresivan sastav gostiju, ali i kompetentan žiri. Sudeći prema ponudi, oni će se poprilično namučiti da izaberu najbolji film. Velika je želja autora iz cijelog svijeta da se pojave u Neumu, što je isto tako zanimljivo.

Raič: Svake godine neki rekord pada. Ove godine su autori iz 47 zemalja prijavili svoje filmove u Neumu. Preko 600 filmova je došlo. U Panoramskom programu sve su nagrađivani filmovi, a onda možete zamisliti kakav je Takmičarski program. To je nešto fascinantno. Ja ne vjerujem da trenutno u Europi postoji festival koji ima kvalitetniji program. Zašto i kako je to tako nemam pojma, ali dešava se jedno malo čudo u Neumu.


RSE: Valja sad nagrađivati filmove koji su već jednom nagrađivani na nekim drugim festivalima.

Raič: Princip neumskog festivala, za razliku od ostalih festivala, je da stručni žiri nije iz animiranog filma. Samo su dva člana žirija uvijek iz animiranog filma, a tri člana žirija su iz ostalih grana umjetnosti. Uvijek je bio cilj Neuma da se izaberu kvalitetni filmovi i filmovi koji se vole gledati, koji nisu čisto proučavanje animiranog filma.

Što se tiče nagrada, nijedan član žirija ne zna, osim ako ne zna iz svojih osobnih izvora, ko je dobio nagradu, tako da jednostavno protekcije nema. Svako za sebe glasa, svako za sebe zaokružuje. Dešavalo se da filmovi, koji su dobili nagrade na dvadesetak festivala, u Neumu nisu dobili nagradu. Meni je drago što je to tako jer jedino automatizmom ako si pobijedio na dvadeset festivala trebao bi mu dati nagradu. Smatram da to nije tako jer svaki član žirija ima faktički svoj stav i mislim da je poštenije da ne znaju ko je pobijedio i da izaberu po svome.

RSE: Ove godine nema škole crtanja, ali je ipak dosta takozvanih propratnih manifestacija.

Raič: Škole crtanja već dvije godine nema jer je sada držimo u Mostaru u Pavaroti centru i u Kosači, ali sva djeca iz škole crtanja će doći na festival i mogu prisustvovati predavanjima gospodina Reissa, gospodina Murphya i gospodina Dovnikovića, prezentaciji ruskoga studija i ako bude voljan gospodin Safet Zec da održi predavanje. Tako da će svaki dan uz Panoramu biti sat vremena izuzetno stručna predavanja. Vjerujem, ko dođe da prisustvuje, da će moći čuti nešto što se rijetko može čuti.

RSE: Samo prilika da se neformalno druži sa tako velikim imenima je golema je korist za sve učesnike.

Raič: Neum je mali, ima 3.200 stanovnika i mi nikada ne možemo postati glamurozni festival kao što je Sarajevo film festival ili zagrebački. Mi smo od prvog dana išli na stvaranje atmosfere druženja i uživanja u filmu i mislim da smo to postigli jer svi autori koji dođu u Neum, odu, ako ništa, kao dobri poznanici. Šest – sedam dana se druže bez prestanka, svi su na jednom mjestu, provode zajedno vrijeme i uživaju u ljepotama Neuma. Mislim da je to i razlog zašto ovako eminentna ima dolaze. Poznavajući svoje kolege iz animiranog filma, svima je glamura i jet set fora na vrh glave. Ljudi hoće da uživaju u onome šta rade i da se druže sa svojom rajom. Na taj način smo postavili festival i mislim da smo u potpunosti uspjeli u tome.


RSE: Festival je u proteklim godinama gostovao u još nekim gradovima. Da li se ta praksa zadržava?

Raič: Festival je bio prikazivan i u Mostaru, i u Tuzli, i u Banjoj Luci i ove godine namjeravam da u šest-sedam gradova bude prikazan. To ne zavisi od nas, već od gradova, jer mi program dajemo besplatno za djecu, ali normalno da se ne koristi u komercijalne svrhe, već da ga djeca i mladi mogu vidjeti. Jedino je do gradova da obezbjede projekcije. Od nas je to širok gest a neka se oni koji se bave kulturom u tim gradovima pobrinu za projekcije. Mi uvijek autorima postavljamo uvjet da se u svrhu propagande među mladima filmovi moraju prikazati u školama, naravno nekomercijalno. Mislim da je to šansa da se pogleda jedan program koji je definitivno izuzetan.

RSE: Nikada nije bilo lako organizovati ovako velike manifestacije, posebno kada je kultura u pitanju. Da li se ove godine naišao na razumijevanje partnera u Neumu, u Hercegovini?

Raič: Iskreno, i dalje je razočarenje u Hercegovinu. Hercegovina definitivno nema sluha. Od svih hercegovačkih firmi, kojim sam se obratio, a obratio sam se da ne nabrajam kome sve ne, jedinu podršku smo dobili od HT Eroneta. Ostali su ostali gluhi na bilo kakvo obraćanje.

Zahvaljujući američkoj ambasadi koja nas već treću godinu podržava, Ministarstvu kulture, Ministarstvu turizma i Vladi Republike Hrvatske, koja već četvrtu godinu podržava festival, nekako se uspjevamo pokriti i doslovice pokrpiti jer smo u situaciji da svake godine vratimo 20-30 autora jer nemamo sredstava za njihov smještaj. To je sramotno jer, koliko god ja zvučao prepotentno, mislim da je ovo međunarodno najjača kulturna manifestacija u Hercegovini. I ako se 47 zemalja ove godine prijavljuje u Neum, neko bi trebao da mućne glavom. Jesam li u pravu ili nisam?

RSE: I ja se pitam šta je to sa našim ljudima? Ovakve smotre nisu isključivo rashodovne. Mnogo se može neposredno zaraditi od gostiju koji nisu siromašni, a bogami i dugoročno profitirati od besplatnog marketinga.

Raič: Neum već sedam godina ima besplatan marketing u koji dinar nije uložio i mogu vam reći da je dobro profitirao sa sredstvima koja su vezana za festival. Ali šta ću, ako neko nema sluha ne možeš tu ništa. Naše je da ga tjeramo i da se nadamo da će se jednog dana novi pogledi formirati i da će se izaći u susret. Vjerujte mi da bi Berlin bio sretan da ima ovakvu manifestaciju. Mislim da dalje ne trebam govoriti jer je nema. Na Balkanu je poslije Zagrebačkog festivala animiranog filma Neum odskočio van svih snova. Nisam mogao vjerovati da će to tako biti, ali eto, snovi ostaju i dalje snovi. Krpi se kako znaš, moli, kumi. Ja mislim da bi hotel mogao biti popunjen da je malo više sluha. Ali tako je kako je.

RSE: Ostaje da se nadamo da će nekada biti bolje a festivala će biti još dugo-dugo.

Raič: Festivala će biti. On je kao neko dijete koje si odgojio. Od toga se ne odustaje. Hoće li biti bolji ili lošiji, ali će sigurno biti. Ja vjerujem da će biti sve bolji i bolji jer ovo što se prijavljuje iz svijeta ja nisam mogao vjerovati da će to ovako ispasti.
XS
SM
MD
LG