Dostupni linkovi

Nedostatak propisa dovodi do tragičnih posljedica


Rijeka Tara, arhivska fotografija
Rijeka Tara, arhivska fotografija
Iako je rafting kroz kanjon rijeke Tare jedna od najatraktivnijih turističkih ponuda Crne Gore, čini se da je potrebno još dosta uraditi da bi legalni organizatori i država ostvarivali pun finansijski efekat, ali i da bi se rizici sveli na minimum. Pogibija dvoje stranih turista, koji su u četvrtak stradali na Tari tokom raftinga, iznova je aktuelizovala pitanje kvaliteta uređenosti ove oblasti.

"Tara - najljepša i najuzbudljivija rijeka Evrope. Na svom putu od Komova, dugom 145 kilometara, stvorila je kanjon dug skoro stotinu i dubine skoro jedan i po kilometar. Iako je po dubini drugi u svijetu, odmah iza Colorado Grand Canyon-a, mnogi bi rekli da je po ljepoti zasigurno prvi. Zbog kristalno čiste vode, koja se može piti cijelom dužinom puta i izuzetno bogatim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge endemične, Tara je na listi zaštićenih područja UNESCO-a."

Ovakvi se tekstovi mogu naći u ponudama mnogih organizatora raftinga na Tari, među kojima je značajan broj neregistrovanih organizacija i pojedinaca, koji se bave ovom djelatnošću, a mnogi od njih, čak, operišu iz drugih država: Srbije i Bosne i Hercegovine.
Najveći problem je što rafting ture organizuju određena lica koja jednostavno nabave neku opremu za splavarenje i to je to. Pravna lica moraju da podliježu poreskom sistemu, da popune određene norme.

Zbog toga domaći registrovani, legalni organizatori rafting tura gube značajan novac, a i državna kasa je na gubitku zbog neplaćanja poreza.

Još važniji aspekt, neophodnosti uvođenja čvršćeg reda u ovu oblast je bezbjednost. Portparol Ministarstva turizma Jelena Paović kaže da će ubuduće kontrola biti stroža.

"Dozvole za rad izdaju opštine, a Ministarstvo je u obavezi da kontroliše te dozvole za rad. Uredbom o čamcima, koju je Vlada usvojila je do kraja regulisana turistička djelatnost raftinga, međutim , tragični događaj koji se na Tari dogodio u četvrtak, govori u prilog tome da treba na mnogo bolji način i intenzivnije vršiti kontrolu te djelatnosti. Svakako da treba imati u vidu i da je rafting jedan vid aktivnosti koji podrazumijeva određeni rizik i svi turisti i građani koji se tokom svog odmora opredijele za rafting , na neki način preuzimaju dio tog rizika", kaže Paović.

Direktor žabljačkog Polar Star-a Igor Begović koji, pored hotelskih i ugostiteljskih usluga, svojim gostima, nudi i rafting ture i to, potpuno legalno, za naš Radio potvrđuje da na Tari operiše veliki broj divljih organizatora raftinga, među kojima su mnogi iz drugih država, a koji domaćim, legalnim organizatorima oduzimaju 40 posto posla.

"Najveći problem je što rafting ture organizuju određena lica koja jednostavno nabave neku opremu za splavarenje i to je to. Pravna lica moraju da podliježu poreskom sistemu, da popune određene norme. Osiguranje svih konzumenata, starost opreme koja ide na tijelo i starost opreme u čamcima kojima se ide na rafting", kaže Begović.

On ujedno ima i konkretan predlog:

"Lučka kapetanija bi trebalo da izdaje certificate za svakog raftera pojedinačno, po pitanju opreme. Sa dječijim čamcima se rade raftinzi. To je vrlo opasno. To je ono što je najbitnije za sigurnost gostiju."

Rafting bez smještaja u Crnoj Gori

Dobru ilustraciju stanja u oblasti raftinga, predstavlja razgovor sa organizatorom koji se javlja sa beogradskog broja telefona, nudi smještaj u Bosni i Hercegovini, a novac zarađuje na prirodnom blagu Crne Gore. Istina, pominje se izvjesna taksa, ali šta je sa činjenicom da ti turisti uživaju na rijeci u Crnoj Gori, ali u njoj ne troše na spavanje, ni za hranu, zabavu i ostale stvari.

"Kamp je u Bosni, a ovdje u Beogradu imaju kancelariju."

RSE: Ali ja sam zainteresovan da kanjonom Tare kroz Crnu Goru da idem.

"Pa kroz Crnu Goru to ide, ali je u Bosni kamp. Onda se kombijima doveze do početka, do nule. Slijedi spust kroz cijelu Crnu Goru, a onda se stigne u Bosnu, izađe se na Drinu i kamp se vidi."

RSE: Čudno mi je to da imate rafting kroz Crnu Goru, a da nemate tamo neku ispostavu?

"Znate zbog čega. Mnogo je bolje ako je kamp u Bosni. Jer kada idete iz kampa u Crnoj Gori, vi napravite spust i onda vas čekaju kombiji. I hladno vam je i mokri ste i onda morate da putujete nazad u kamp... a putujete sat sat i po. A ovako ne. Ovako imate nakon završetka spusta minut do kampa."

RSE A da li vam to Crnogorci dopuštaju tako?

"A što da ne. To se plaća sve. Plaćamo sve. Takse i ostalo. Prolazi se regularno carina, plaća se taksa za onoliko ljudi koliko imate u automobile i to je to."

Poljakinja i Mađar poginuli tokom raftinga

Poljakinja i Mađar poginuli tokom raftinga

Poljakinja Marija Krok (61) i Mađar Šandor Gutaši (64) stradali su u četvrtak tokom splavarenja Tarom u blizini Plužina, na sjeverozapadu Crne Gore, potvrdio je Osnovni sud u Nikšiću.

Dvoje stranih državljana, koji su boravili u Budvi, poginuli su kada su se dva odvojena čamca u kojima su se nalazili prevrnula u razmaku od pola sata na istom mjestu na toj rijeci.

Američka agencija AP navodi da se nesreća dogodila zbog toga što su njihovi čamci udarili u stene, a potom se prevrnuli.

Tokom raftinga na crnogorskim rijekama u poslednjih mesec dana stradalo je troje turista.
XS
SM
MD
LG