Dostupni linkovi

Lavina optužbi na račun Radovića


Milan Radović
Milan Radović

Nakon što je generalni sekretar Skupštine Crne Gore Milan Radović podnio ostavku na tu funkciju pokrenuta je lavina optužbi koje mu opozicija, mediji i civilni sektor već godinama stavljaju na teret. Radović se, između ostalog, sumnjiči da je odgovoran za nestanak skupštinske dokumentacije vezane za slučaj deportacije bosanskih izbjeglica početkom devedesetih.

Milan Radović danas nije bio raspoložen za priču. Prvo nije odgovarao na naše telefonske pozive da bi nešto kasnije okrenuo broj redakcije i pitao ko je na vezi. Kada je ustanovio da je poziv stigao iz radija Slobodna Evropa spustio je slušalicu i izgasio telefon. Tako se okončao naš pokušaj da dobijemo odgovor na pitanje zašto je Milan Radović podnio ostavku istog dana kada je u skupštini predstavljen nov sastav Vlade Crne Gore.

Opozicija, koja je već duže vrijeme na "ratnoj nozi" sa Radovićem pozdravila je njegovu ostavku, a predstavnici pojedinih partija najavili su da neće dozvoliti da Radović tek tako izbjegne odgovornost za štetu koju je počinio dok je bio na raznim funkcijama. Portparol Pokreta za promjene Koča Pavlović podsjetio je da su mediji u više navrata objavili da je Milan Radović odgovoran za uništavanje skupštinske arhive neophodne za kompletno rasvijetljavanje slučaja deportacije bosanskih izbjeglica koje je 1992. crnogorska vlast izručila pod nož Vojsci Radovana Karadžića. 83 ljudi je ubijeno, a danas se za to djelo sudi devetorici policijskih funkcionera, direktnih izvršilaca, dok o mogućim nalogodavcima u vrhu države nema ni riječi. Pavlović kaže da treba istražiti da li je to dijelom zasluga i Milana Radovića:

Radi se o jednom klasičnom primjeru krivičnog djela, to jest prikrivanje dijela ratnih zločina na način što se uništava arhiva. Za to se ne može osporiti apsulutna odgovornost gospodina Radovića i ne samo gospodina Radovića...
"Radi se o jednom klasičnom primjeru krivičnog djela, to jest prikrivanje dijela ratnih zločina na način što se uništava arhiva. Za to se ne može osporiti apsulutna odgovornost gospodina Radovića i ne samo gospodina Radovića nego i tadašnjeg šefa parlamenta".


Šeki Radončić koji je istraživao ovaj slučaj je autor istraživačko dokumentarnog filma "Karneval" o zločinu nad bosanskim izbjeglicama, kaže da je navodna uloga Milana Radovića u zataškavanju deportacije ustanovljena i da je on te detalje već objavio:
Šeki Radončić

"Naime, Skupštine Crne Gore je '92. godine oformila grupu koja je ispitala čitav slučaj, o tome napravila izvještaj i dostavila ga mislim Odboru za bezbijednost. Kada je počelo da se "klupno odmotava" oko deportacije Milan Radović je spalio tu dokumentaciju pod objašnjenjem da je istekao određeni rok. Naravno,odmah smo i mi i advokati porodica zahtijevali odgovornost Milana Radovića, ali predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i potpredsjednik Rifat Rastoder, odnosno rukovodstvo Skupštine Crne Gore nije preduzelo nikakav disciplinski postupak protiv Radovića i to je tako završeno na bruku i sramotu i skupštine, a i Crne Gore".


Ranko Krivokapic, Foto: Savo Prelević
U Socijaldemokratskoj partiji danas nijesmo uspjeli dobiti komentar Radovićeve ostavke. Iako današnje podgoričke "Vijesti", pozivajući se na neimenovane izvore, tvrde da je ona uslijedila nakon što je šef parlementa Ranko Krivokapić najavio da će tražiti njegovo razriješenje ako se sam ne povuče. Da čelnici SDP-a nijesu u dobrim odnosima sa Radovićem znalo se i ranije, ali do sada te nesuglasice nijesu imale nekih posljedica. Bivši lider socijaldemokrata Žarko Rakčević, koji se u međuvremenu povukao iz politike, za naš radio kaže da je mnogo crnih stranica bliske crnogorske istorije:

Donosioci odluka i onda devedesetih i sada gotovo su isti. Druge su međunarodne i regionalne okolnosti, drugo vrijeme, druga retorika.
"Donosioci odluka i onda devedesetih i sada gotovo su isti. Druge su međunarodne i regionalne okolnosti, drugo vrijeme, druga retorika. Bez lustracije, bez individualne krivice uz nametanje zaborava i optimizaciju krivice opravdava se sloganom "Svi smo mi pomalo socijalisti", "Svi smo mi pomalo krivi". Ja se lično ne osjećam krivim. Manjina smo bili u Crnoj Gori i onda devedesetih kada smo bili protiv zločina i ovih godina kada smo protiv sramnih falsifikata bliže istorije. Gospodin Radović je i devedesetih kao akter događanja i ovih godina kao čistač tragova samo jedan šraf u sistematskom prekrajanju istorije Crne Gore".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG