Dostupni linkovi

Mihajlović otvorila radove na delu Interkonektora Srbija-Bugarska


Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, obišla je 18. jula početak radova na merno regulacionoj stanici u okviru interkonekcije Srbija-Bugarska, gde je rekla da je Srbija dobro geostrateški pozicionirana, što može doneti brojne prednosti.

Mihajlović je obilazeći gradilište gasovoda Niš-Dimitrovgrad, izjavila da je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska strateški važan projekat za energetsku bezbednost i jedan od trenutno najvažnijih projekata u Srbiji.

"Jedna od njih je da budemo tranzitna ruta u enegetici i saobraćaju. Nismo slučajno završili istočni i južni krak Koridora 10, tako i u energetici želimo da budemo tranzitna ruta i da imamo dovoljne količine energije i da ne budemo u poziciji da zavisimo od jednog pravca dotoka gasa ili dobavljača", rekla je.

"Neophodni su nam drugi snabdevači gasom"

Komentarišući navode u medijima da ovaj gasovod nije potreban jer Srbija njime ne može da dobije dovoljno gasa, Mihajlović je navela da Srbije zbog sigurnosti građana mora da ima alternativne snabdevače.

"Nije sporan gas koji dobijamo od Ruske Federecije, ali zbog ekonomije Srbije i građana koji koriste gas moramo da budemo bezbedni, a to znači da imamo i druge snabdevače. Verujem da ćemo graditi i druge interkonekcije, i sa BiH, Severnom Makedonijom, razmišljamo o interkonekciji i ka Hrvatskoj, jer samo premrežen gasovodima region može biti enegetski bezbedan", rekla je ona.

Ona je dodala da očekuje da Srbija ima dovoljne količine gasa za ovu zimu kroz ugovor sa ruskim "Gaspromom", u skladištima u Mađarskoj i iz srpskog dela skladišta u Banatskom Dvoru, ali da je važno da gradi ne samo nove interkonekcije, već i nova skladišta.

"Plan je da gradimo i novo skladište koje će biti samo u vlasništvu Srbije, u Itebeju ili na nekoj drugoj lokaciji, čiji bi kapacitet bio jedna milijarda kubnih metara, a vrednost investicije procenjuje se na oko 200 miliona evra", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da Srbija i dalje ima samo jednog dobavljača gasa iako je dobila još jedan pravac snabdevanja gasom izgradnjom gasovoda "Balkanski tok", koji ide od bugarske do mađarske granice i deo je "Turskog toka", zajedničkog projekta Rusije i Turske kojim se ruski gas doprema do Turske i zemalja južne i jugoistočne Evrope.

"Jedan dobavljač, ma ko to bio, nije dovoljan da budemo cenovno i energetski bezbedni i zbog toga je ova interkonekcija važna. Pregovaramo s Azerbejdžanom da sledeće godine od njih dobavljamo gas i očekujem da ćemo imati dodatnu sigurnost kad na jesen iduće godine ovaj gasovod bude završen", rekla je Mihajlović.

Takođe je navela da se nada da će zemlje preko kojih se Srbija snabdeva, pre svega Bugarska i Mađarska, poštovati svoje ugovorne obaveze, ali da država takođe ima i pripremljene krizne planove u slučaju nepredviđenih situacija.

Kako stoji u saopštenju ministarstva, ona je navela da su prevaziđeni određeni problemi koji su nastali kao posledica rata u Ukrajini, te da će potrebna oprema za izgradnju gasovoda stići na vreme.

Od EU 75 miliona evra za gasovod Niš-Dimitrovgrad

Na obeležavanju početka radova na gasovodu bio je i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giafret) koji je rekao da će novi gasni interkonektor diverzifikovati snabdevanje gasom i značajno povećati količinu dostupnog gasa, obezbediti čistiju životnu sredinu, te da Srbija biti manje zavisna, a njena privreda otpornija.

"EU obezbeđuje gotovo 50 miliona evra donacija i 25 miliona kredita Evropske investicione banke (EIB) za ovaj projekat, potvrđujući našu posvećenost da podržimo energetsku bezbednost Srbije i prelaz sa uglja na energetske izvore koji manje zagađuju", rekao je Žofre.

Kako je naveo, ruska agresija na Ukrajinu stvorila je nove energetske izazove i pokazala da Rusija, koja je jedini snabdevač Srbije gasom, nije pouzdan snabdevač energijom.

"EU će nastaviti podršku zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, u ovim teškim vremenima kroz dalje poboljšanje energetske infrastrukture, a takođe i kao deo EU Repower mehanizma, koji ima za cilj da oslobodi Evropsku uniju od veza sa ruskim uvozom fosilnih goriva", rekao je on.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić rekla je da veruje da će se dinamika projekta ispoštovati i da će gasovod biti završen u roku, ističući da je on važan ne samo za sigurnost snabedavanja, već i za smanjenje emisije štetnih gasova.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da do pre nekoliko godina Pirot nije imao završen ni saobraćajni koridor, koji je danas u finkciji, a da će sada dobiti i novi gasovod koji je veoma važan za razvoj grada, a posebno za industriju.

Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad počela je 1. februara 2022, a dužina interkonekcije na teritoriji Srbije iznosi 109 kilometara.

Invazija na Ukrajinu koju je 24. februara pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin Srbiju je zatekla u potpunoj zavisnosti od gasa iz Rusije.

Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Podaci iz godišnjeg izveštaja o radu Agencije za energetiku Srbije pokazuju da je Srbija u 2019. iz sopstvene proizvodnje uspela da podmiri tek 12,6 odsto potreba, dok je sve preostale količine gasa Srbija uvezla isključivo iz Ruske Federacije.

Evropska unija (EU), čijem članstvu Srbija teži, uvela je niz sankcija prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, između ostalog i ruskim energetskim kompanijama.

Iako je Srbija preduzela korake ka tome da gas kupuje i od drugih dobavljača i drugim rutama, prvi takav projekat – gasni interkonektor sa Bugarskom, koji će Srbiju povezati sa terminalom tečnog prirodnog gasa (LNG) u Grčkoj, biće gotov u oktorbu naredne godine.

XS
SM
MD
LG