Dostupni linkovi

Radoš Bajić bi da miri četnike i partizane


Snimanje serije "Ravna Gora", FOTO: Kurir
Snimanje serije "Ravna Gora", FOTO: Kurir
U Srbiji, na Kusturičinoj Mokroj Gori počelo je snimanje serije Ravna Gora koju finansira javni servis, a koji se najavljuje kao veliko pomirenje četnika i partizana po ideji direktora RTS-a Aleksnadra Tijanića koji je realizaciju, i scenario i režiju, poverio glumcu Radošu Bajiću. Sagovornici RSE kažu da ideja velikog pomirenja ima u Srbiji kontinuitet - od pomirenja antifašista i fašista, do pomirenja sledbenika Slobodana Miloševića i Zorana Đinđića. Efekat – totalna konfuzija srpskog društva.

“Ova serija nije hir i želja jednog pojedinca, već stvar od nacionalnog interesa i značaja”, kaže autor. ”Pre nego što sam se upustio u sve ovo, razgovarao sam sa svim relevantnim pojedincima na društvenoj i političkoj sceni Srbije i od svih sam dobio podršku. Iza ove ideje su stali i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve”, kaže Bajić ambiciozno najavljujući da posle ove serije sledi veliko pomirenje i da Srbija neće biti više ista. Za naručioce ovog projekta, on je nešto skromnije izjavio:

“Mi ovde nismo da bismo presuđivali. Nismo da bismo se bavili dnevno političkim temama niti na bilo koji način učestvovali u ideološkom ratu koji, na žalost, kod Srba još traje”.

Istoričarka Ljubinka Trgovčević kaže da je legitimno da se javni servis bavi velikim društvenim temama ali na primeru BBC-ija se može videti kako se ona priprema.

„Kada čovek misli da se bavi tako ozbiljnom temom, za očekivati je da ima uz sebe vrlo veliki tim stručnjaka. Nije neuobičajeno na velikim televizijama da se prave istorijske serije, uzor je BBC. Ali treba pogledati koliko stručnjaka stoji iza toga. U ovom slučaju, ako je reč o autorskom projektu jednog čoveka koji nije stručnjak, bojim se da će to biti melodramski pogled koji će, kako je najavljeno, biti praktično posvećen jednoj strani (naslov prvog serijala je Mokra Gora). Dakle, već to izaziva sumnje. Ja bih bila mnogo ponosnija na javni servis da nam daje što objektivnije istorijske činjenice“, ističe Trgovčević.

Dramaturg Borka Pavićević o velikom pomirenju koju najavljuje javni servis kaže:

„Znate šta, može Bajić da najavljuje što god hoće. Nije on taj koji treba da miri, to je stvar istorijske nauke. Nije stvar čak ni suda.“

Borka Pavićević vidi vezu između onoga što se danas događa u Srbiji i ideji o velikom pomirenju. To se kontinuirano događa.
Radoš Bajić
Radoš Bajić

„Ta ideja o pomirenju četnika i partizana treba da legitimiše ovo što se događa promenom celokupnog antifašističkog nasleđa. Evo vam pomirenje! Šta je ono što sada živimo, jel to rezultat pomirenja? Mi imamo našeg Slobu, vi imate vašeg Đinđića. Mi imamo našeg Dražu, vi imate vašeg Tita. Dakle, ako hoćemo ovakvu vlast, mi je moramo legitimizirati. Ona se legitmizira idejom o pomirenju“, ističe Pavićević.

I Ljubinka Trgovčević pravi paralelu između pokušaja istorijskog pomirenja četnika i partizana i pomirenja koje je danas na političkoj sceni Srbije. Zanimljivo je da se, kao i naša prethodna sagovornica, i Trgovčević osvrće na ovonedeljnu noćnu sednicu parlamenta.

„Ne može da bude pomirenje u smislu zaborava svega što se zbivalo. To vidimo i prilikom izbora ove Vlade. Šta je rezultat pomirenja? Očigledno je da između različitih političkih opcija teško da može biti pomirenja. Ono što nama treba, to je koliko-toliko objektivna istorijska istina, jer posle 70 godina mislim da postoje ljudi i ovde i u svetu koji se time bave i koji mogu dati objektivan pogled“, kaže istoričarka koja navodi značajna imena iz istorijske nauke koji su utvrdili da je četnički pokret sarađivao sa okupatorima, jer im je značajnija bila bitka sa ideološkim protivnicima nego protiv agresora. U Francuskoj nije došlo do pomirenja pripadnika kolaboracionističkog Višijevog režima i pokreta otpora.

"Veliko pomirenje" tema inspiracija i drugima

Dražu Mihailovića igra glumac Nebojša Glogovac, a Josipa Broza Tita Dragan Bjelogrlić. Serija će biti gotova krajem naredne godine a produkcija je poverena porodičnoj firmi Bajić.

Šta Radoša Bajića i njegovu porodičnu manufankturu preporučuje za jedan ovakav projekat? Nagađamo da je preporuka veoma gledana serija emitovana takođe na javnom servisu „Selo gori a baba se češlja“. Realizaciju ovog projekta, takođe po kriterijumima javnog servisa od nacionalnog značaja, koji je na velika vrata vratio u fokus pažnje srpsko selo i srpskog seljaka, pratio je bivši najviši vrh Srbije. Na set je odlazio glavom i bradom tadašnji predsednik.

(VIDEO: Insert iz serije "Selo gori, a baba se češlja")


Inače, veliko pomirenje, tema koju Bajić u vidu TV serije najavljuje kao trenutak koji će promeniti Srbiju, nije samo inspiracija javnog servisa. Nje se dohvatila i pre nekoliko godina ekipa beogradskih umetnika na pozorišnoj sceni Slavija. Ova patriotska farsa pod naslovom "Kako su se zavoleli četnici i partizani" uveseljavala je uspešno beogradsku publiku.

(VIDEO: Deo iz predstave "Kako su se zavoleli četnici i partizani")
XS
SM
MD
LG