Dostupni linkovi

Nekrolog na vest o smrti Radomira Konstantinovića


Radomir Konstantinović
Radomir Konstantinović
Vest o odlasku Radeta Konstantinovića jako je ražalostila sve njegove prijatelje i poštovaoce. Nije lako u nekoliko rečenica objasniti šta je sve je izgubila srpska kultura.

Radomir Konstantinović je najznačajnije intelektualno ime u savremenoj srpskoj književnosti i filosofiji kulture, pisac koji je dugo, predugo, živeo u »unutrašnjem egzilu« i izolaciji, što je neka vrsta kulturnog skandala. Kao romansijer koji pripada modernom ervopskom duhu, obeležio je svojim delima važne, prelomne trenutke u istoriji savremene srpske književnosti. Osam knjiga sjajne analitičke studije »Biće i jezik« do sada je nedosegnuta analiza »pevanja i mišljenja« srpskih pesnika između dva svetska rata, izvanredno dokumentovana i analitička kritika provincijalnog, malogorađanskog i palanačkog duha u srpskom pesništvu između dva rata.

Studija »Filosofija palanke« objašnjava bolje, nego ijedno drugo srpsko književno ili filosofsko delo suštinu vladajućeg kulturnog modela, poreklo i pozadinu dominirajućeg nacionalizma, i dubinu moralnog pada većeg dela srpske inteligencije koji su okončani u ratnom razaranju i zločinu. Bez poznavanja dela Radomira Konstantinovića nije moguće razumeti tamne strane srpske intelektualne istorije, sve one stranputice i zablude koje su Srbiju dovele u tragični istorijski i kulturni ćorsokak.

Uvek je bio jedan korak ispred ostalih, sa savršenim osećanjem za duh vremena. U jednoj ipak, siromašnoj, u celini gledano, zatvorenoj literaturi on je duhom, temama, smelošću koju poseduju samo najhrabriji i najdarovitiji otvarao put kojim se izlazilo iz parohijske isključivosti, malograđanskog mentaliteta samodovoljnosti, palanačke zatvorenosti.

Radetova misao o «nužnosti nacizma u duhu palanke» pomogla nam je da prepoznamo stuacije u kojima trijumfuje palanačko mišljenje i protagoniste takvog mišljenja. A to znači lice i naličje naše katastrofe.

Zajedno smo osnivali Nezavisne pisce, Beogradski krug i ovim je udruženjima upravo Radetova tačno i savršeno precizno izgovorena reč određivala smisao, duh i razlog postojanja. Dao je najbolju definiciju pojma Druga Srbija koja je osmislila rad Beogradskog kruga: »Druga Srbija je ona Srbija koja se ne miri sa zločinom«

Zaista se ponosim što sam od njega učio, što sam bio njegov savremenik.

Filip DAVID
XS
SM
MD
LG