Dostupni linkovi

„Radnja na uglu“ najbolja na festivalu komedije


Scena iz predstave "Radnja na uglu"
Dodjelom nagrada stručnog i žirija publike, u petak se spustila kulisa na 10. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2012”.

Najboljom predstavom u cjelini, odlukom stručnog žirija u sastavu Miralem Zubčević, Dragana Bošković i Mladen Bičanić, proglašena je „Radnja na uglu“ sarajevskog Kamernog teatra 55.

Najboljim glumcem festivala žiri je proglasio Muhameda Hadžovića za ulogu Kralika u “Radnji na uglu”, dok je Gordana Gadžić, za nekoliko odigranih uloga u “Terapiji” Teatra Rugantino iz Zagreba, nagradu “Liska” dobila u ženskoj konkurenciji. Zagrebački se teatar s mostarskog festivala vratio s još jednom nagradom, onom za najbolji dramski tekst, autora Jordana Cvetkovića.

“Lisku” za najbolju režiju ove je godine dobio Goran Damjanac za predstavu “Lijepi, veliki, jaki” u izvedbi Narodnog pozorišta RS iz Banja Luke. Riječ je o predstavi koja je premijerno izvedena prije nepuna dva mjeseca, i ovo u Mostaru joj je bilo prvo gostovanje van Banja Luke.

“Radnju na uglu” Kamernog teatra 55, čiju režiju potpisuje Francois Lunel, najboljom je predstavom na festivalu proglasio i žiri publike, a u isti je teatar otišla i nagrada medija.

Publika je svojim glasovima odlučila nešto drugačije od oba žirija, pa je glasove za najbolju predstavu u izboru publike dala “Ožalošćenoj porodici” Narodnog pozorišta Sarajevo, a stručni je žiri istoj predstavi dodijelio nagradu za najbolju produkciju.

Inače, u sedam dana festivala, mostarska je publika imala priliku pogledati sedam predstava u konkurenciji. Osim sarajevskih, banjalučkog, zagrebačkog, te mostarskog HNK, izvedene su i predstave teatara iz Kragujevca i Nikšića.

Novost na desetom, jubilarnom izdanju festivala bili su Off scena i Pozorišni razgovori, upriličeni svake večeri s akterima predstava. Festival je, kojeg organizira Narodno pozorište u Mostaru, nakon dodjele nagrada u petak večer, koncertom zatvorila Amira Medunjanin.
XS
SM
MD
LG