Dostupni linkovi

Radnici fabrike Metal sistemi blokirali Poresku upravu


Radnici ispred Poreske uprave u Kragujevcu, 6. decembar 2010.
Radnici ispred Poreske uprave u Kragujevcu, 6. decembar 2010.
Radnici fabrike Metal sistemi u ponedeljak ujutro su radikalizovali štrajk u holu zgrade Poreske uprave u Kragujevcu, gde već dve nedelje protestuju tražeći isplatu zaostalih zarada i poništavanje privatizacionog ugovora.

Na podove u hodnicima Poreske uprave leglo je 80 radnika Metal sistema koji su blokirali rad svih službi zbog čega su zaposleni u toj državnoj instituciji vraćeni kućama.

Nekadašnja Fabrika krupnih lanaca Industrije Filip Kljajić privatizovana je 2008. godine, od kada su počeli da se ređaju problemi. Radnici od novog vlasnika traže isplatu sedam zaostalih zarada, poništavanje kupoprodajnog ugovora, obnavljanje proizvodnje i odgovornost za novonastalu situaciju.

Miloš Tanasković, 6. decembar 2010.
Predsednik sindikata Miloš Tanasković kaže za RSE da je to posledica neispunjenih ugovornih obaveza i sistematskog uništavanja fabrike.

"Odmah nakon privatizavije, novi vlasnik je ugasio proizvodnju i otpočeo sa jednom velikom investicijom. Ta investicija ni do danas nije završena. Proizvodnja je simbolična i mi smo već dve godine u agoniji," kaže Tanasković.

"Srpski način privatizacije"

Radnici koji već dve nedelje štrajkuju traže da Ministarstvo unutrašnjih poslova proveri način privatizacije tog preduzeća i ispita gde je novac dobijen iz Fonda za razvoj za završetak investicije u fabrici krupnih lanaca.

Protest radnika u Poreskoj upravi, 6. decembar 2010.
Oni poručuju da neće napustiti zgradu Poreske uprave dok država, koja je po njihovoj oceni glavni krivac za propast fabrike, ne reši njihov problem.

"Firma je uištena načisto. Nemamo proizvodnju, plate nismo primili već sedam meseci. Više sam gladan nego što sam sit. Pomažu me majka i otac koji su penzioneri i imaju male penzije,"
kaže jedan od radnika.

"Ja ovo nazivam srpski način privatizacije. Prodati firmu i više nikoga apsolutno ne interesuje šta je sa tom firmom. Mi od početka ove godine nismo dobijali plate. Očaj nas je naterao da dođemo ovde i da protestujemo," priča njegova koleginica.

"Naša firma je uništena. Došao tajkun, srušio nam firmu Sada pravi neku novu firmu u kojoj mi ne možemo da radimo. Sedam meseci ne primamo plate. Nismo platili struju, nismo platili vodu, ostale komunalne usluge... Zimnicu nismo spremili, drva za ogrev nismo kupili. Nemamo od čega da živimo. Deca su nam gladna," poručuje treći radnik.
XS
SM
MD
LG