Dostupni linkovi

Vlada preuzima KAP i raskida ugovor sa Rusima


Kombinat aluminijuma
Kombinat aluminijuma
Situacija u vezi sa podgoričkim Kombinatom aluminijuma, iz dana u dan, poprima sve dramatičnije razmjere. Kompanija je u krizi sa sirovinama, radnicima se ne isplaćuju zarade, nagomilane dugove će otplaćivati građani, a Vlada je konačno odlučila da okonča aranžman sa Rusima.

Crnogorska Vlada je u četvrtak odlučila da ovlasti Ministarstvo ekonomije da pokrene proceduru za preuzimanje podgoričkog Kombinata aluminijuma i raskid ugovora sa Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom ruskog oligarha Olega Deripaske, koja od 2005. godine gazduje ovom fabrikom.

"Sagledavajući dosadašnju saradnju i postupanje zaključili smo da Vlada treba da pokrene proceduru za preuzimanje KAP i preuzimanje upravljanja kombinatom kako bi smo kao Vlada mogli adekvatnije da pratimo dalju situaciju definišemo politike koje se odnose na KAP", pojasnio je ministar finansija Milorad Katnić.

Vladina odluka je došla u trenutku povišenih tenzija uslijed nezadovoljstva radnika zbog neisplaćenih zarada, koje je palo kao "kap na punu čašu" na već mnoštvo problema.

Već neko vrijeme, u značajnom dijelu javnosti vlada ogorčenje na ruskog investitora u KAP-u, ali i na Vladu koja je nedavno i formalno odlučila da preuzme vraćanje 22 miliona eura koje je, uz državne garancije, KAP pozajmio od Dojče banke, a to se smatra samo prvim dijelom tereta teškog 132 miliona eura (koliko je Vlada ukupno garantovala), a koji će se sručiti na ledja građana.

Yuri Moisejev
Yuri Moisejev
Pored toga, opstanak fabrike je doveden u pitanje jer, po riječima direktora KAP-a, Jurija Mojsijeva, sirovine ima za još svega četiri dana, što znači da bi u slučaju potpunog nestanka glinice, zbog specifičnosti tehnološkog procesa, KAP bio zauvijek zatvoren.

Na to se nadovezalo i nezadovoljstvo radnika, jer im je prethodno najavljeno da im 15. februara zarade neće biti isplaćene, a zaposlenima iz upravne zgrade je poručeno da od tog dana više ne dolaze na posao, pa su radnici najavili da će zabraniti ulazak u fabriku ruskom poslovodstvu.

Radnici blokirali KAP, ali nisu istjerali Ruse

Okupljanje u četvrtak ujutro je, zapravo, trebalo da bude ispraćaj "nepotrebnog i beskorisnog poslodavca". U međuvremenu je, međutim, došlo do obrta.

Radnici KAP-a su odustali od protjerivanja ruskog menadžmenta iz kompanije, ali su u četvrtak oko 8 časova blokirali svaku mogućnost odvoza alumijijuma iz kruga fabrike.

"Dozvolićemo odvoženje aluminijuma iz kruga fabrike kad nam bude
Kombinat aluminijuma Podgorica
uplaćena zarada", rekao je predsjednik Sindikata Kombinata aluminijuma Rade Krivokapić.

"Iz kombinata više neće moći da izađe ni gram aluminijuma, sve što se bude proizvelo biće u kombinatu i čekaće odluku najviših organa u državi Crnoj Gori. Puštili smo Ruse da nesmetano mogu da uđu u svoje prostorije ali neće moći da izvoze aluminijum. Krenuli smo sa inicijativom prema predsjedniku Vlade i Skupštine, i predsjedniku države koji u najkraćem roku može da sazove Skupštinu Crne Gore, i da se odrede oko sudbine KAP-a. Mi tražimo da neko u ovoj državi kaže treba li kombinat aluminijuma ili ne", naglašava Krivokapić.

Radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma bi trebalo da omoguće izvoz iz kompanije, jer im se u suprotnom ne mogu isplatiti zarade, rekao je predstavnik Vlade u Odboru direktora fabrike, Nebojša Dožić, na šta je ubrzo stigao odgovor sindikalaca, koji su poručili da je odluka o zabrani izvoza iz podgoričkog KAP-a na snazi sve dok se radnicima ne isplati januarska zarada.

Na tu temu se konačno oglasio i aktuelni direktor kompanije Jurij Mojsijev:

"Očekujem da će lični dohodak radnicima biti uplaćen između 1. i 5. marta."
XS
SM
MD
LG