Dostupni linkovi

Radnici "Prvog partizana" štrajkom podržavaju direktora


Radnici "Prvog partizana"
Radnici užičkog „Prvog partizana“, namenska proizvodnja, najavili su mogućnost generalnog štrajka ukoliko za direktora ponov ne bude izabran Dobrosav Andrić, koji je kako su rekli, uspešno vodio ovo preduzeće 16 godina.

Ovo je najbolja namenska industrija u Srbiji, ima 1500 zaposlenih, prosek primanja 62.000 dinara, u 2013. godini samo izvoz za Ameriku bio je 49 miliona dolara, a investicije iz sopstvenih sredstava su bile oko 29 miliona evra.

Po statutu firme, prošao je konkursni rok i rok za izbor direktora, a Nadzorni odbor na čijem čelu je general Jelisije Radivojević, nije se oglasio.

Sumnja se da se politika umešala, kaže predsednik Samostalnog sidnikata Zoran Stanić i podseća na slučaj „Krušika", gde je nedavno izabran novi direktor iz redova Srpske napredne stranke:

"Smatramo da ovaj problem preduzeće „Prvi partizan“ nije zaslužilo, a problem pravi Vlada Srbije i Ministartvo odbrane, nisu zaslužili to ni zaposleni, a nije zaslužio ni generalni direktor Dobrosav Andrić koji 16 godina uspešno vodi vojnu industriju „Prvi partizan“. Na referendumu koji je održan pre nekoiko dana unutar preduzeća 95,40 posto radnika se izjasnilo da i dalje ovo preduzeće treba da vodi Dobriosav Andrić i da bude izabran za direktora u naredne 4 godine. U preduzeću „Krušik“ Valjevo automastkim dolaskom novog direktora došlo je do uvođenja „minimalca“, raspuštanja službi u preduzeću i angažovanja agencija. Znači, mi idemo do kraja. Ako nemkome odgovara da ovo preduzeće stane, da štrajkujemo, i to ćemo izdržati. Poštujući zakon, organizovaćemo štrajk upozorenja, a zatim generalni štrajk, do postvaljanja Andrić Dobrosava za direktora, jer je on najbolji od tri kandidata na konkursu. Ceo grad Užice bruji da direktor ove fabrike više ne može biti Dobrosav Andrić, već Naprednjak, mislim..“, kaže Stanić.
Fabrika "Prvi partizan", foto: Novka Ilić
Fabrika "Prvi partizan", foto: Novka Ilić
Slično mišljenje dele i ostali radnici. Metalostrugar Aleksandar Radosavljević kaže da radnici strahuju i od privatizacije:

"Uzimajući u obzir obzirom da smo mi uposleni do polovine 2016. godine ugovorima, plašimo se sada ove situacije, da ne bude nekakvih problema, vidite, ne poštuje se rok za izbor direktora, šta se valja iza brda, pitanje je, i bojimo se tih nekih previranja i privatizacija, eventualno rukovodstvenih promena, da ne dođe do nekih organizacionih problema, i problema u proizvodnji, jer radnici su sada opterećeni ovim pojavama...“, navodi Radosavljević.

Dragan Jovanović iz Pogona puščane municije čudi se zašto država ćuti, kada svi znaju da je „Prvi partizan“ dobro i uspešno preduzeće:

"Nemamo nikakav odgovor od države i premijera Vučića kome smo se obratili, nemamo odgovor šta je sa procedurom izbora direktora, ono što stiže do nas su samo kuloarske priče. Zna se, istekao je rok za izbor direktora, i mi već ulazimo u neku nesigurnost. Želimo da dobijemo što pre odgovore od države, odnosno Ministarstva odbrane da bi se nastavio uspešan rad ovog preduzeća“, kaže Jovanović.

Radoš Simić, alatničar, smatra da je ovo sve politika, i da ne treba rušiti ono što radi i zapošljava ljude:

"Nema poterbe da se menja čovek koji uspešno vodi firmu. Ovo je politika umešala prste, sve je ovde politika, u celoj Srbiji je tako. Hoće da sruše ono što valja, i zbog toga smo preduzeli ove sindikalne mere, ako bude kakve koristi“, konstatuje Simić.

Na konkursu za direktora „Prvog partizana“ konkurisala su tri kandidata, a samo Dobrosav Andrić ima iskustvo iz oblasti vojne industrije.
XS
SM
MD
LG