Dostupni linkovi

Radnici na internetu iz Srbije traže obustavu poreskih rešenja i pregovore


Udruženje radnika na internetu u Srbiji zatražilo je obustavu postupaka poreske kontrole, donošenja i izvršavanja poreskih rešenja za fizička lica koja su ostvarila prihode iz inostranstva i početak pregovora o pravnom statusu radnika na internetu, definisanju strukture i finansijskih stopa poreza i doprinosa.

Ovo udruženje se obratilo premijerki Srbije Ani Brnabić, ministru finansija Siniši Malom i direktorki Poreske uprave Dragani Marković zbog javnog poziva Poreske uprave za podnošenje poreskih prijava fizičkim licima koja su uplate primala iz inostranstva.

Udruženje je u ovom pozivu navelo na „nesprovodive“ zakonsko-poreske okvire navodeći da Zakon o porezu na dohodak građana iz 2001. godine ne navodi kategoriju prihoda stečenih radom putem interneta niti prihode iz inostranstva.

„Samooporezivanje na koje poziva Poreska uprava podrazumeva plaćanje visokih stopa poreza i doprinosa (do 50%) za svaki priliv iz inostranstva. Danas, kada postoji preko sto hiljada (100.000) ljudi u Srbiji koji privređuju putem interneta, ovakav zakon iz 2001. godine ne može biti osnova za oporezivanje i jasna je potreba za njegovom izmenom“, navelo je Udruženje radnika na internetu.

Udruženje je navelo i da Zakon o radu ne prepoznaje radnike na internetu na odgovarajući način, niti definiše njihova prava i obaveze, te da radnici na internetu nemaju nikakvu pravnu i socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo.

„Visoka stopa nepoštovanja poreskih propisa posledica je pravnog vakuuma i neažurnosti državnih institucija da prepoznaju rastuću kategoriju radnika na internetu i zakonski definišu njihov status, prava i obaveze, kao što su to uradile susedne zemlje i većina zemalja u Evropi i svetu“, navelo je Udruženje radnika na internetu.

Poreski udar na frilensere u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

Dodaje se da je Poreska uprava obračunala poreze i doprinose za prethodnih pet godina, te da je zateznim kamatama i do 40% uvećala ionako ogromne iznose dugovanja.

„Iznosi poreskih obaveza sa kamatama za poslednjih pet godina mere se u hiljadama i desetinama hiljada evra i njihova prinudna naplata dovela bi do ugrožavanja egzistencije ogromnog broja radnika i njihovih porodica“, navelo je Udruženje.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je krajem oktobra da je spreman za dogovor sa frilesnerima i svima onima koji zarađuju novac u inostranstvu, ali je poručio da porez za prethodni period mora da bude plaćen.

"Spreman sam da razgovaram o tome kako će to biti u budućnosti. Ako treba da se neke stvari objasne ili neki zakoni izmene nije problem, ali obaveze za prethodni period moraju da se izmire", poručio je tada Mali.

On je ranije naveo da je plaćanje poreza na zarade iz inostranstva regulisano Zakonom o porezu na dohodak građana.



XS
SM
MD
LG