Dostupni linkovi

Radnici Laste: Hoćemo plate, doprinose i da se liječimo


Oko pedesetak zasposlenih, uglavnom radnica, fabrike keksa i vafla Zvečevo Lasta iz Čapljine, okupilo se u četvrtak ujutro na kapiji preduzeća, u polusatnom štrajku upozorenja, tražeći isplatu zaostalih plata, uplatu doprinosa, čime bi dobili i mogućnost da se liječe.

Predsjednik Sindikata zaposlenih fabrike, Luka Trtanj izjavio je da je Skupština sindikata donijela odluku o protestnom okupljanju zbog neisplaćene tri plate – za mart, april i maj mjesec ove godine, te neuplatu doprinosa od strane poslodavca za skoro godinu dana. Trtanj je dodao da je dan ranije, nakon što je objavljena najava štrajka upozorenja, isplaćena plata za mart.

Ukoliko se ne ispune naše zahtjevi do kraja ovog mjeseca, idemo u generalni štrajk, a paralelno s tim ćemo podnijeti i tužbu protiv poslodavca”, izjavio je novinarima Trtanj.

On je dodao i da je nakon štrajka prošlog ljeta, poslodavac radnicima produžio radno vrijeme za pola sata i rekao im da je to po zakonu.

Radnica Marina Jakić, koja već 29 godina radi u Lasti, izjavila je da su joj upisane 22 godine staža, te tvrdi da je bila suspendovana na mjesec dana nakon što je 2005. godine pokrenula štrajk zaposlenih.

Ona je istakla i da radnici traže da im se uplati zdravstveno, te da im se tako omogući da se liječe, ustvrdivši da imaju tri slučaja teških bolesnika. “Sad je upravo došla jedna žena, koja ima – gluho bilo – rak, ne može se liječiti, treba ići na kemo terapije. Šta ćemo s njom i sa takvim osobama?”, upitala je Jakić.

Marina Jakić
Marina Jakić

Štrajkači tvrde da firma dobro radi i da posla ima. “Čula sam i znamo da redovno dolazi iz Zvečeva, tj. iz Požege doprinosi redovno da se uplaćivaju i sve. To znači sva greška je ovdje, u našoj upravnoj zgradi, koja nam ne daje redovno plaće i sve”, kazala je radnica Marina Jakić.

Ona je dodala i da radnice moraju vraćati kredite bankama, te plaćati komunalije. “Kako će oni to platiti, ako nam ne daju redovno plaću?”, postavila je pitanje Jakić.

Na platnoj listi nam se prikazuje da se redovno odbija za mirovinsko, za socijalno. Dobijamo to stalno, ali mi to nemamo. Nema novca, nema ništa”, kaže radnica Dajana Raič.

U vrijeme boravka novinarskih ekipa pred kapijom firme, moglo se vidjeti kako jedan šleper izlazi, a drugi ulazi u krug preduzeća. Štrajkači tvrde da to prvi kamion odvozi gotovu robu, koja je već prodata, dok drugi odmah ulazi na utovar.

Novinari su kontaktirali i direktora firme, Ivana Raguža, koji – međutim – nije bio spreman stati pred mikrofone i kamere.

  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG