Dostupni linkovi

Radnici Kosmosa traže plate i smjenu drektora


Dio radnika Remontnog zavoda Kosmos iz Banjaluke peti mjesec štrajkom pokušavaju doći do svojih plata. I u utorak su organizovali protestnu šetnju ulicama grada izražavajući nezadovoljstvo odnosom Vlade koja je većinski vlasnik ovog preduzeća. Osim plata sada traže i smjenu direktora.

Štrajkački odbor Sindikalne organizacije Kosmosa počeo je štrajk 22. decembra prošle godine zbog neisplaćenih plata - kojih sada ima 16 - i više od sedam godina neuplaćenih doprinosa.

Razlog protesta, prema riječima Željka Nikolića, jeste to što, nakon što je isplaćena jedna plata prošli mjesec, Vlada, koja je stopostotni vlasnik Kosmosa, nije uradila ništa od datih obećanja.

„Obećane su nam dvije plate i smjena rukovodstva, da li po pitanju završenog konkursa ili da dovedu novog čovjeka sa strane. Ispoštovana je samo jedna plata koja je podijeljena, a rukovodstvo prošle sedmice nije ušlo i izgleda da ne misle da promijene rukovodstvo. Taj direktor dijeli platu sebi, plata je podijeljena iz kredita, znači, nije naplaćeno ono što smo mi zaradili, a zaradili smo i ti novci postoje. Mi tražimo novog direktora, sposobnog, koji će da riješi situaciju.“

Radnici traže i da se izvještaj koji je sačinala radna grupa u januaru ove godine prezentuje radnicima u štrajku, ali i da se utvrdi gdje je nestao novac zarađen radom uglavnom u inostranstvu.

„Ima sada oko milion eura naplativih sredstava, oni to treba da naplate. Kad će, niko to ne zna“, kaže Željko Nikolić.

„Ovo je sramota države BiH, vlade, entiteta, kako hoćete nazovite. 135 dana mi ovdje smetamo već sami sebi, niko ništa ne reaguje. Znači, institucije Republike Srpske ništa ne rade“, riječi su Branislava Mikulića.

Vlada nepreduzimanje bilo kakvih radnji u preduzeću Kosmos pravda podjeljenošću radnika, jer jedan dio radnika koji pripada drugom sindikatu ne učestvuje u štrajku. Predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada smatra da se problem davno mogao riješiti da je neko želio.

„Ove prevare i laži koje iz Vlade govore o podjeli radnika, to je obična laž. Podjele ima, ali to je podjela koju je neko napravio svjesno, da bi sakrio pare koje su ovi ljudi zaradili. I oni ništa ne traže više, nisu tražili niti da im ove plate daju i zaduže kreditom firmu, nego su tražili platu od para koje su oni zaradili mukotrpnim radom.“

Radnici su najavili da iduće nedelje neće više dozvoliti ulaz u preduzeće vršiocu dužnosti direktora Draganu Iliću.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

XS
SM
MD
LG