Dostupni linkovi

Radnici iz Tuzle stigli do Gradačca, Imamović ih pozvao da se vrate


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović podržao je zahtjeve radnika koji su zbog krize u njihovim preduzećima ostali bez primanja i krenuli da napuste BiH, te iz pozvao da se vrate.

"Molim vas da ne napuštate Bosnu i Hercegovinu, da se vratite u Tuzlu i Živinice, i da se ovdje zajedno borimo za vaša prava", poručio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, u saopćenju upućenom radnicima „Aide“, „Dite“, „Livnice“ i „Konjuha“.

Poslanicima Skupštine Kantona, kako se navodi u saopćenju, također je poručio da su se nudili biračima, a potom osvojili mandate, primili visoke paušale i da su, stoga, dužni svojim najvažnijim prioritetom smatrati zahtjeve obespravljenih radnika.

"Očekujem od Skupštine Kantona da odmah ispuni zahtjeve radnika i građana i da odmah imenuje rukovodstvo Skupštine i Vladu koja će se suočiti sa nagomilanim problemima radnika koji teško pate. Gospodo poslanici, pomozite radnicima koji teško pate", poručio je Imamović.

Oko 200 radnika koji su u srijedu krenuli iz Tuzle ka Orašju i granici s Hrvatskom, stigli su u Ormanicu kraj Gradačca.

Na ovom, kako navode, očajničkom pohodu kako bi u nekoj od zemalja EU zatražili azil, zbog nebrige države za njihov status, mnogi su i pretpjeli lakše povrede. Ukazuje im se ljekarska pomoć, a u organizaciji Crvenog krsta/križa i općine Gradačac obezbijeđena im je hrana i smještaj, kaže Mujo Gavranović, predsjednik sindikata „Konjuha“.

„Već ima vidljivih povreda. Iz Crvenog krsta previjaju nam noge, dijele tople napitke. Načelnik Gradačca nam je obezbijedio hranu, smještaj. Bićemo ovdje do petka u devet sati kada krećemo dalje“, govori Gavranović.

Ovaj potez je, kaže Gavranović, „posljednji krik“ da se skrene pažnja na njihove probleme, jer „dalje nemaju kud“. Kaže da su čuli da bi im mogao biti odobren prelazak granice s Hrvatskom:

“Čuli smo da je gospodin Josipović rekao kako neće praviti Bosancima prepreku, bez obzira na to imali papire ili ne.”

Radnici “Konjuha”, “Livnice čelika”, “Aide” i “Dite” godinama pokušavaju riješiti pitanje neisplaćenih plata, uvezivanja radnog staža, i pokretanja proizvodnje u ovim firmama. Ni nakon obećanja poslije februarskih protesta da će odgovoriti na radničke zahtjeve, vlasti ni do danas ništa nisu uradile.

Skupština TK bi u četvrtak nakon imenovanja rukovodstva trebalo da raspravlja o rebalansu budžeta, ali i da donese odluku o jednokratnoj pomoći radnicima u iznosu od 200 eura to, kaže Hasan Užičanin, radnik "Aide", neće omesti njihovu namjeru.

“Kakvu god odluku da donesu mi idemo i imamo svoj cilj. I ako donesu odluku o jednokratnoj pomoći, ona bi nam dobro došla ali ona nije rješenje ovim radnicima. Nama je rješenje posao i da živimo od svog rada", naglašava Užičanin.

Ni Gavranović ne očekuje ništa od političara koji su nakon svega od radnika tražili strpljenje koje nemaju.

“Od zvaničnika ne očekujem ništa niti imamo kontakt s njima. Nisu nas zvali i sve što saznamo to je preko nekoga drugog. Da su htjeli da nam pomognu ne bi nas ni pustili da krenemo na ovaj put”, smatra Gavranović.

Put na koji su iz Tuzle krenuli obespravljeni radnici dug je 70 km.

(FOTOGALERIJA: Prva etapa puta iz Tuzle)

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG