Dostupni linkovi

Radnici “Borca” ponovo na ulici: Svi su nas izbrisali


Radnici "Borca"

Obespravljeni radnici konfekcije "Borac" iz Travnika u četvrtak su ponovo izašli na ulice, kako bi zatražili uvezivanje radnog staža. Upozorili su da su prevareni, jer nije ispoštovan dogovor sa sastanka u Vladi Federacije BiH kojim je njihov status trebao biti riješen. Okupili su se ispred zgrade Porezne uprave koju optužuju da blokira novac namijenjen za uvezivanje njihovog staža. S druge strane, u ovoj upravi to negiraju i kažu da ne odstupaju od propisa i zakona.

Na proteste je danas izašla i Jasmina Sarvan koja je ostala bez posla, uplaćenih doprinosa i zdravstvenog osiguranja.

“Vlada Federacije je obećala da će nam biti riješen status, a ništa se nije uradilo I niko to ne poštuje. Ovo je psihičko ubijanje, pa onda neka uzmu puške da nas ubiju i da ne postojimo”, kaže ona.

Radnici "Borca" na prosvjedu
Radnici "Borca" na prosvjedu

Među 177 radnika koji su ostali bez posla u konefekciji “Borac”, 40 je onih koji imaju uvjete za penziju i 40 teško oboljelih. Kažu da ne traže milostinju nego samo da novac od prodaje nekretnina, poput hotela “Lipa” u Travniku, bude usmjeren za uvezivanje njihovog radnog staža.

“Niko nas ne doživljava i svi su nas izbrisali. Potrebni smo ovoj državi samo kad im treba dati glas. Izgleda da će onih 100.000 obećanih radnih mjesta biti ukinuto, a ne otvoreno, jer koliko vidim samo se otkazi dijele”, kaže Hidajeta Kundić koja je ostala bez posla u dijelu konfekcije “Borac” koji je ostao u državnom vlasništvu.

Sindikalni povjerenik konfekcije “Borac” Samir Zahirović tvrdi kako je uvezivanje staža za 177 radnika dogovoreno prije mjesec dana na sastanku u Vladi Federacije BiH. Međutim, kaže da se radnicima sada nudi uvezivanje radnog staža samo do 2010., što ne predstavlja rješenje jer im neće omogućiti penzionisanje.

Radnici "Borca"
Radnici "Borca"

“Imamo svoja sredstva od prodaje nekrentina… Dakle, milioni i milioniće samo popuniti budžet za PIO/MIO i Poreznu upravu. Nevjerovatno da u 21. vijeku daješ državi pare, ona ih uzme ali neće da rješava problem radnika”, kaže Zahirović.

Radnici “Borca” najavili su da će u petak pješice krenuti prema kantonalnom uredu Porezne uprave Federacije BiH u Novom Travniku, a ukoliko ne bude rezultata u ponedjeljak će se uputiti na proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevo.

  • 16x9 Image

    Marija Augustinović

    Novinarstvom se profesionalno počela baviti 2007. godine u redakciji Novinske agencije ONASA u Sarajevu. Nakon višegodišnjeg iskustva u agencijskom novinarstvu, angažirana je u radijskom i web novinarstvu.

XS
SM
MD
LG