Dostupni linkovi

Radnici "Binasa" protestuju zbog neredovnih plata i doprinosa


Protest radnika Binasa ispred Vlade FBiH, 17. jul 2012.
Protest radnika Binasa ispred Vlade FBiH, 17. jul 2012.
Stotinu radnika preduzeća “Binas” iz Bugojna protestovalo je u utorak ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Premijer FBiH Nermin Nikšić obećao je radnicima pozajmicu od pola miliona KM. Radnici mjesecima nisu primili plate, niti su im uplaćeni doprinosi.

Sredstva od pola miliona maraka dovoljna su tek za plate za oko 200 radnika, koliko ih je uposleno u “Binasu”.

„Sad ćemo dobiti nekakav brzi kredit koji će nam riješiti privremeno platu, dvije, malo da začepimo ovu nestašicu i ovo siromaštvo. A na zdravstvenom ćemo, pošto pripadamo malo i kantonu, malo poraditi - da se pokuša dogovoriti sa bolnicama i sa kantonom nešto da riješimo“, rekao je član Odbora Sindikata "Binasa" Nermin Kurtović.

Radnici „Binasa“ nisu primili 78 plata, a ukupan dug Vlade FBiH prema ovom nekadašnjem gigantu namjenske industrije iznosi oko 13 miliona maraka. Lutvo Ćatić u „Binasu“ radi više od 30 godina i kaže kako je strpljenje radnika pri kraju.
Protest radnika Binasa ispred Vlade FBiH, 17. jul 2012.
Protest radnika Binasa ispred Vlade FBiH, 17. jul 2012.

„Mi smo mehlem, kakvi možemo biti. Radimo s eksplozivnim materijama, koje služe zna se zašto. Tonama eksploziva ima u preduzeću gdje smo mi. Još ništa nismo uradili, ali može nekome puknuti film“, kaže Ćatić.

Jedna od dugogodišnjih radnica „Binasa“ Sadeta Sultanović sa zebnjom iščekuje novosti vezane za sudbinu firme. Za penzionisanje joj nedostaju dvije godine, ali strahuje da to pravo neće moći ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa za penzijsko- invalidsko osiguranje.

„Da li taj neko ko bi se trebao brinuti o nama čeka da i ja umrem, odnosno da mi ne uplaćuju, pa da umrem, pa da ne tražim ni penziju? To bi im možda najlakše bilo - da me se riješe“, rekla je Sultanović.

Niko iz Vlade FBiH nije u utorak objasnio na koji način će pomoći ovoj firmi. U “Binasu”, koji je 51 odsto u vlasništvu Vlade FBiH, već duže vrijeme se slažu brojni problemi.

Zaposlenima se neredovno isplaćuju plate i doprinosi, a u posljednjih 15 godina često je dolazilo do smjena na čelu firme koje nisu donijele poboljšanje.
XS
SM
MD
LG