Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prve radna sjednica skupštine nakon izbora


Sjednica u Skupštini Crne Gore, Foto: Savo Prelević

U Podgorici je počela sjednica crnogorske skupštine o izboru potpredsjednika. Poslovnikom skupštine predviđeno je da parlament ima više potpredsjednika, a jedno mjesto po pravilu pripada opoziciji. Međutim, na prethodno održanom kolegijumu nije došlo do dogovora o zahtjevu opozicije da im pripadnu četiri čelna mjesta u četiri skupštinska odbora pa je opozicija ostala pri stavu da neće predlagati svoje kandidate za skupštinske funkcije.

Izvještavamo o radu prve radne sjednice skupštine nakon izbora.

Većinom glasova Skupština Crne Gore je odlučila da osim predsjednika parlamenta na čelu najvišeg zakonodavnog organa budu još tri potpredsjednika i to tako što će jedno mjesto pripadati opoziciji, a druga dva će zauzeti Rifat Rastoder iz Socijaldemokratske partije i Željko Šturanović iz Demokratske partije socijalista. Ovome je prethodila rasprava o amandmanu predsjednika Demokratskog saveza Albanaca Mehmeda Barthija u kojem je zahtijevao da se na čelu skupštine nađe neko od predstavnika albanske nacionalne manjine:
Većinom glasova Skupština Crne Gore je odlučila da osim predsjednika parlamenta na čelu najvišeg zakonodavnog organa budu još tri potpredsjednika i to tako što će jedno mjesto pripadati opoziciji, a druga dva će zauzeti Rifat Rastoder iz Socijaldemokratske partije i Željko Šturanović iz Demokratske partije socijalista.

"Ako u rukovodstvo najvišeg doma Crne Gore ne budu bili autentični predstavnici Albanaca onda znači da je ipak ta diskriminacija očita".

Većinom glasova ovaj predlog je odbijen. Petnaest poslanika vladajuće koalicije je potom podnijelo ostavke na poslaničke funkcije jer će biti izabrani za ministre, među njima je i predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša:

"Biću sigurno jedan od onih koji će podnijeti ostavku".

Plenumu je prethodio kolegijum šefova poslaničkih klubova na kojem se raspravljalo o zahtjevu opozicije da pored potpredsjedničkog mjesta i predsjednika Nacionalnog savjeta za evropske integracije dobiju i čelna mjesta u četiri odbora i to za politički sistem, odbranu i bezbjednost, ljudska prava i finansije i budžet. Vladajuća koalicija je ponovila da će dopustiti opoziciji samo dva odbora čime do dogovora nije došlo. Zato će opozicione stranke ostati pri ranijem dogovoru da neće predložiti nijednog kandidata za bilo koji odbor. Šef poslaničkog kluba Pokreta za promjene Srđa Brajović je saopštio da je predsjednik skupštine Ranko Krivokapić iznio kompromisni predlog koji za sada nije prihvatljiv za opoziciju:

"Predlog predsjednika parlamenta Krivokapića što se tiče zahtjeva opozicije vezano za predsjedavanje ova četiri odbora, odnosno dodatno dva odbora za odbranu i bezbjednost, politički sistem i pravosuđe jeste da po principu rotacije godinu dana ili na dvije godine, već kako se dogovorimo, opozicija predsjedava sa ta dva odbora onda da sljedeći od godinu ili dvije godine tim odborima predsjedavaju predstavnici DPS-a, odnosno SDP-a. On smatra ovo u nekom trenutku kao neko prelazno rješenje koje bi po njemu otvorilo proces koji je trenutno što se tiče vlasti i opozicije u parlamentu sa dosta animoziteta i nepovjerenja prilično zatvoren i nije prihvatljiv za sada".

O ovom će se raspravljati u nastavku sjednice poslije 14 časova, a u 17 sati će mandatar Milo Đukanović saopštiti sastav novog kabineta i program buduće Vlade.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG