Dostupni linkovi

Radmanović upozorio na tešku situaciju u državi


Nebojša Radmanović na konferenciji za novinare, Foto: Midhat Poturović
Nebojša Radmanović na konferenciji za novinare, Foto: Midhat Poturović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocjenjuje da je politička i ekonomska situacija u zemlji teška i puna zapaljivih riječi, posebno političara, koje je pozvao na smirenost, jer, kako kaže, zapaljiva retorika ne vodi ničemu.

Predsjedavajući kolektivnog šefa države pozvao je i na nastavak prudskog procesa:

„.. i na proširenje tog procesa. Kad govorim o procesu, govorim o dogovaranju u Bosni i Hercegovini, a ne o sadržaju onoga što je tamo napisano.“

Prema Radmanovićevim riječima, ekonomska situacija u BiH je teška i izaziva opravdan revolt kod invalida, boraca i drugih kategorija stanovništva. Da bi se postojeće stanje poboljšalo u toj oblasti, ističe, neophodan je aranžman sa MMF-om:

„Nije vrijeme za radost opozicije što je teška situacija. Nije vrijeme za pozivanje na štrajkove. Vrijeme je da svi zajedno u BiH radimo na rješavanju teške ekonomske situacije, da se svi zajedno potrudimo da dođemo do aranžmana sa MMF-om.“

Radmanović se na vanrednoj konferenciji za novinare dotakao i dobrosusjedske saradnje, ističući kako se dvije i po godine, koliko obnaša funkciju, posvetio tom pitanju. Uprkos tome, kaže, svakodnevno se u javnosti mogu čuti teške riječi i optužbe, a među posljednjima navodi i one na račun srbijanskog predsjednika. Radmanović je podsjetio da je Boris Tadić čovjek koji je na početku mandata posjetio Sarajevo i Srebrenicu, te da nije zaslužio da ga prozivaju:

„Ako Sulejman Tihić kaže da Boris Tadić negira Dejton, ja moram da ga pitam da li je to prekjuče saznao. Da podsjetim i njega i vas na riječi hvale za Borisa Tadića kada je prije dva mjeseca bio u Beogradu, kod njega u kabinetu. Usput da podsjetim neke u Sarajevu da Bosni i Hercegovini nekoliko puta godišnje u neslužbenu posjetu dolazi Stjepan Mesić i da niko uopšte ništa nema protiv toga. Da Ivo Sanader dolazi u Mostar, a ne u Sarajevo.“

Za Radmanovića, transformacija Kancelarije visokog predstavnika u Kancelariju specijalnog predstavnika u BiH je nužna i ona je opredjeljenje Evropske unije. Prema njegovim riječima, BiH mora ispuniti ciljeve i uslove koje joj je postavilo Vijeće za provođenje mira da bi se to i ostvarilo.

Prvi čovjek Predsjedništva BiH uputio je poziv svim odgovornim u vlasti da se potrude u rješavanju uslova i ciljeva, ali i osudio one koji ne žele da pomognu.
XS
SM
MD
LG