Dostupni linkovi

Radmanović promijenio odluku i prihvatio ugovor o prelazima


Nebojša Radmanović, foto: Midhat Poturović
Nebojša Radmanović, foto: Midhat Poturović
Nakon cjelodnevnih konsultacija i na kraju podrške iz RS, na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH donesena je Odluka o prihvаtаnju Ugоvоrа izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Rеpublikе Hrvаtskе о grаničnim prijеlаzimа i Spоrаzumа izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Rеpublikе Hrvаtskе о pоgrаničnоm prоmеtu. Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović glasao je u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva BiH protiv bilataralnih sporazuma, koje su članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić podržali.

Radmanović je svoju odluku obrazložio nelegalnom komisijom koja je parafirala dokumente, iako je dva puta navodno i sam potpisao sastav komisije. U međuvremenu su pristigle brojne rekacije u kojima se osuđuje u najmanju ruku neozbiljno ponašanje ovdašnjih političara.

Desetak dana uoči ulaska Hrvatske u EU niko nije mogao pretpostaviti da bi se BiH mogla naći u potpunoj izolaciji u odnosu na zapadnog susjeda, ali i EU. Iako je tehnički dio bilataralnih sporazuma o graničnim prijelazima i pograničnom prometu davno usaglašen, imenovanje delegacije koje će sporazume u ime BiH potpisati stopirao je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH jer je dokumente na ranijem sastanku u Zagrebu navodno parafirala komisija u kojoj nema predstavnika RS.

Ove navode vrlo brzo demantirao je ministar sigurnosti BiH, podsjetivši da je Predsjedništvo u dva navrata jednoglasno podržalo sastav komisije.

„Radila je neka stara komisija, s izmijenjenim članovima po nalogu ministra bezbjednosti. Predsjedništvo donosi odluku o komisiji. Ja sam predstavnik RS u Predsjedništvu BiH, i ako ja kažem da trebaju biti predstavnici iz RS – onda je stvar tu gotova“, kazao je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništava BiH.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je rekao:

„To što je gospodin Radmanović politički senilan i ne sjeća se šta je radio kao član Predsjedništva, gdje su njegove odluke bile jednoglasne sa druga dva člana Predsjedništva, to ne smije kazniti građane BiH.“

Nakon niza teških optužbi i jasnog upozorenja iz EU, pred kraj radnog vremena u utorak je stiglo i zvanično saopćenje predsjednika RS Milorada Dodika u kojem se navodi da će sporni ugovori biti potpisani, ali da se u narednim pregovorima moraju uključiti predstavnici RS:

„Kao predsjednik dao sam saglasnost da se usvoje ti ugovori, svjesni manjkavosti u proceduri i rješenjima, ali i toga da bi njihovo neusvajanje napravilo veće probleme. Zato smo išli sistemom manje štete.“

Dio političke borbe

Iako se prosječnom građaninu činilo da nema nikakvih prepreka da i nakon 1. jula bez problema prelazi granicu Hrvatske, odnosno EU, bh. političari ponovno su našli razlog da tehničko pitanje ispolitiziraju. Po ko zna koji put ponovno je ugroženo tzv "srpsko pitanje" u BiH, mada sa konkretnim slučajem nema nikakve veze.

S druge strane, moguće posljedice po BiH mogle su biti nesagledive.

„Ja moram reći da je zvanični Brisel najavio da ukoliko se ovi ugovori ne potpišu do 1. jula ove godine, da praktično možemo imati zatvorenu granicu između BiH i Hrvatske. A drugo, moram da napomenem da trenutno važeći ugovori o graničnim prijelazima nisu u potpunosti usklađeni sa pravnom stečevinom EU, tako da u tom pogledu ne znamo šta nas očekuje 1. jula“, podsjeća član Komisije za potpisivanje sporazuma Ermin Pešto.

Dok se u RS pozivaju upravo na interese manjeg bh. entiteta, Duljko Hasić, ekonomski analitičar u VTK, upozorava:

„Vjerujte da to nije stav niti izvoznika niti privrednika BiH, pogotovo iz dijela koji dolazi iz RS. To su politički stavovi koji direktno škode privrednicima i oni ne odražavaju interese i stavove privrednika. Privrednici žele neometano trgovanje, nastavak trgovinskih odnosa i plasman svojih proizvoda. Mi nemamo druge mogućnosti niti solucije da tražimo izlazne varijante osim hrvatskog tržišta u ovom trenutku.Podsjećam da je Hrvatska i dalje najveći vanjsko trgovinski partner BiH“

Građane BiH koji žive u takvom političkom okruženju da ih ništa ne može iznenaditi, pa ni bahatost i neodgovornost ovdašnjih političara, ni posljednje skandalozne odluke nisu previše začudile.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00
Direktan link

Političari su u utorak uglavnom izbjegavali komentirati posljednje događaje jer se čeka razvoj situacije oko potpisivanje međudržavnih sporazuma u Briselu.

Bez obzira na pozadinu cijele priče, koja je malo kome jasna, stručnjaci se slažu da je ovo presedan u dosadašnjoj evropskoj praksi i svakako ne dobra poruka na putu BiH u evropsku porodicu. Aleksandar Trifunović, urednik magazina Buka, također dodaje:

„Mislim da ozbiljnost situacije uopšte ne zanima naše političare. Mislim da je bilo koja odluka i dalje više dio političke borbe, odnosno partijske borbe, i našeg svakodnevnog nadmudrivanja na prostoru BiH nego jedna egzistencijalna potreba da oni koji izvoze - izvoze i dalje, da se putuje bez problema. I još nešto, pošto je gospodin Radmanović jučer rekao da Predsjedništvo vodi brigu o vanjskoj politici zemlje, ja zaista postavljam pitanje: šta će nama uopšte diplomatska predstavništva u inostranstvu, u EU? Teško je vjerovati da ona uopšte mogu raditi dok imamo ovakve unutarnje probleme u zemlji“, naglašava Trifunović.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG