Dostupni linkovi

Radmanović: Neusaglašavanje stava za UN loše po BiH


Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
U debati koja je o situaciji u BiH održana u utorak u Vijeću sigurnosti UN-a nakon izvještaja visokog predstavnika Valentina Inzka, predstavnik BiH nije učestvovao zato što Predsjedništvo nije imalo usaglašene stavove, izjavio je u srijedu predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Ambasadorica BiH pri UN Mirsada Čolaković u raspravi o situaciji u BiH u utorak u Vijeću sigurnosti UN-a nije učestvovala, jer od članova Predsjedništva nije dobila uasglašene stavove, što je suprotno ustaljenoj diplomatskoj praksi.

Kako je potvrdio predsjedavaći Radmanović, kolektivni šef je dobio nacrt govora iz Ministarstva vanjskih poslova, ali tri člana Predsjedništva se nisu mogla usaglasiti o tekstu.

„Odgovorno je Predsjedništvo BiH. Predsjedništvo vodi spoljnu politiku, Predsjedništvo nalaže kada će i kako koji ambasador postupati, a pomoćni organ je tu Ministarstvo. Ovaj put je Ministarstvo dostavilo nacrt govora u Savjetu bezbjednosti UN-a oko koga se nas trojica u Predsjedništvu nismo uspjeli dogovoriti. Kad nema saglasnosti tri člana Predsjedništva, ambasador ne istupa u javnosti, pa ni u Savjetu bezbjednosti. Ovdje smo mi odgovorni sve trojica zajedno - ko je više od nas, to je stvar između nas. No, jeste loša situacija da se kada je polugodišnji izvještaj ne pojavi ambasador BiH da govori o BiH, a da o njoj govore predstavnici drugih zemalja, i to na različite načine“, naveo je Radmanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ocijenio je izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti kao dokument koji ne odražava realnu situaciju u zemlji.

„Ponovo smo dobili jedno dopunjeno izdanje djela Kancelarije visokog predstavnika, koji se svakih šest mjeseci dopunjava dijelovima novinskih tekstova, dijelovima iz govora političara i stvara se jedna potpuno loša i netačna slika o BiH. I nije ni čudo da visoki predstavnik, koji se nigdje ne pojavljuje u razgovorima sa izabranim zvaničnicima u BiH, sa liderima političkih partija, sa građanima, napiše ovako loš izvještaj. On i njegovi saradnici koji sjede u nekim zatvorenim prostorimaa pišu ono što im se sviđa - i to jednostavno nije slika BiH. Izvještaj bi svaki trebao, pored koliko-toliko objektivnog stanja, da kaže nešto i o ulozi međunarodne zajednice u BiH - i o odgovornosti međunarodne zajednice u BiH. Ni ovaj, kao ni prethodni izvještaji, nema ništa o tome. Po mom viđenju, odgovornost međunarodne zajednice u BiH je u najmanju ruku kao i lokalnih, odnosno domaćih političara. Vlast imaju, velike plate imaju, sigurni su i bezbjedni, bolje im je nego u svojim zemljama, ništa ne rade i nikom ne odgovaraju“, rekao je on.

Radmanović je kao prioritete tokom njegovog osmomjesečnog predsjedavanja bh. Predsjedništvom, koje je po načelu rotacije počelo 10. novembra, naveo regionalnu saradnju i evropske integracije, odnosno ispunjavanje uslova kako bi BiH konačno podnijela aplikaciju za članstvu u EU.

„Mislim da se radi o ključnoj stvari za sve nas koji živimo u BiH i da narednih nekoliko mjeseci u kojima ja predsjedavam Predsjedništvom, što nije nikakva posebna vlast, ali jeste odgovornost, će biti ključni za put BiH prema EU. U narednih nekoliko mjeseci ili ćemo uhvatiti korak sa našim susjedima na putu prema EU, ili ćemo potpuno zaostati i ostati crna rupa u Evropi.“
XS
SM
MD
LG