Dostupni linkovi

Radmanović: Milanovićeva izjava zabrinjavajuća


Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH izrazio je zabrinutost zbog izjave predsjednika Vlade Hrvatske Zorana Milanovića o tome kako u Bosni i Hercegovini nema sagovornika kada je riječ o neriješenim pitanjima između dvije zemlje. Radmanović je na konferenciji za novinare kazao i kako pojedini bh. ministri neovlašteno daju izjave o izgradnji Pelješkog mosta, ali i da Bosni i Hercegovini prijete i izvana i iznutra. Radmanović se osvrnuo i na platformu za istup predstavnika BiH u UN-u.

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, podsjetio je kako ta državna institucija jedina odlučuje o međunarodnim ugovorima, uključujući i one koji se odnose na granične prelaze i državnu granicu sa Hrvatskom. Zbog toga je, kako je rekao, zabrinut zbog izjave Zorana Milanovića, predsjednika Vlade Hrvatske, kako u BiH nema sa kim razgovarati o ovim pitanjima.

Radmanović je ponovio i da Bosna i Hercegovina neće ratifikovati ugovor kojeg su 1999. potpisali tadašnji predsjednici dvije zemlje - Alija Izetbegović i Franjo Tuđman:

„Ugovor nije dobar za BiH, preciznije - nije dobar za dio BiH, za RS. Ja sam član Predsjedništva iz RS i neću glasati za ratifikaciju dok bude ovako postavljena granica na rijeci Uni između Hrvatske i BiH“, rekao je Radmanović.

Radmanović je kazao i kako BiH prijete i izvana i iznutra, misleći pri tome na pritisak Evropske komisije da neće priznati izbore, niti dati novac iz IPA fondova ukoliko BiH ne provede presudu u predmetu Sejdić-Finci. Ovakvu vrstu prijetnji, član bh. Predsjedništva nazvao je kontraproduktivnim. Govoreći o prijetnjama iznutra, Radmanović je rekao:

„Nažalost, najkrupniju posljednjih dana uputio je predsjedavajući Predsjedništva BiH gospodin Željko Komšić, jer kako drukčije nazvati poziv glavnokomandujućeg Oružanih snaga da se narod naoružava i da uzima puške u ruke. Pozivam ga kao predsjedavajućeg Predsjedništva da opozove svoj poziv na oružje. To je jedini način da ljudi u BiH shvate da on nije ozbiljno mislio da poziva građane na oružje.“

Član Predsjedništva BiH govorio je i o platformi za istup bh. predstavnika u UN-u, odnosno hoće li Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova, biti stalni ili pridruženi član na septembarskom zasjedanju Skupštine UN-a:

„Predsjedništvo je ovaj put konsenzusom donijelo odluku ko su članovi delegacije. Priča o pridruženom članu je izmišljena - i na kraju je odgovarala, čini mi se, ministru inostranih poslova jer je on, ako sam jučer dobro pročitao u sredstvima informisanja, rekao da on ide po svom programu, da ga ne zanima Predsjedništvo“, naveo je Radmanović.

Prema odluci Predsjedništva BiH od 7. augusta, u New York putuju članovi Predsjedništva, tri savjetnika, te ambasador BiH pri UN-u.
XS
SM
MD
LG