Dostupni linkovi

Pritvor za osumnjičene u aferi Razvojne banke Vojvodine


Miljko Radisavljević
Miljko Radisavljević
Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvot od 30 dana za troje bivših čelnika Razvojne banke Vojvodine koji su u subotu privedeni zbog sumnje da su oštetili tu banku za više od 25 miliona evra, izjavio je medijima tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

On je dodao da je Tužilaštvo donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Srđana Petrovića, Biljane Jovanović i Slobodana Bajina, a da im je sudija za prethodni postupak na predlog Tužilaštva odredio pritvor.

Njihovo saslušanje u Tužilaštvu za organizovani kriminal završeno je tokom noći.

Petrović je bio prinudni upravnik u Metals banci i u jednom periodu predsednik izvršnog i kreditnog odbora RBV, Jovanović je bivša predsednica izvršnog i kreditnog odbora te banke, a Bajin član kreditnog odbora i direktor sektora za poslovanje sa privredom u istoj banci.

Radisavljević je rekao da je protiv njih, ali i Borovice, vlasnika i odgovornog lica u većem broju privatnih preduzeća sa sedištem u Rumi, Novom Sadu , Apatinu, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu policija, istovremeno podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su kao odgovorna lica izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja.

Miljko Radisavljević za RSE je potvrdio da je krivičnom prijavom obuhvaćen i vlasnik deset preduzeća za transport i održavanje puteva Dušan Borovica, koji je od ranije u pritvoru.

„Njima se prijavom stavlja na teret da su bez prethodnog sačinjavanja kreditnih dosijea, pribavljanja potrebne dokumentacije, procene kreditnih rizika i izloženosti banke orema povezanim oravnim licima i adekvatnih sredstava obezbeđenja odobrili ukupno 28 kredita i izdali 16 bankarskih garancija preduzećima koja su bila pod kontrolom Dušana Borovice, a koja nisu ispunjavala uslove za odobravanje traženih plasmana. Očekujem da će saslušanje osumnjičenih biti okončano do kraja dana, kada ćemo doneti odluku o postupanju u ovom predmetu. Odluka se tiče naredbe o sprovođenju istrage i eventualnog predlaganja o određivanju pritvora", rekao je Radisavljević za RSE.

Upitan da li su ova hapšenja povezana sa aferom Agrobanke koja je takođe odobravala kredite bez valjanih bankarskih garancija, Radisavljević je odgovorio potvrdno, dodavši da za sada ne može da otkriva više detalja.

Goran Ješić
Goran Ješić
Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić izjavio je da pokrajinska vlada ne treba da podnosi ostavku ukoliko bude ustanovljeno da je bilo nezakonitosti u poslovanju Razvojne banke Vojvodine

Napominjući da ta banka ne bi bila u problemima da je uspela da naplati svoja velika potraživanja od mnogih preduzeća, Ješić je istakao da prvo nadležni organi treba da rade svoj posao kad je reč o ispitivanju poslovanja te banke.

A naprednjaci, socijalisti i URS-ovci koriste realne te koče RBV za napad na pokrajinsku administraciju, jer drugu argumentaciju nemaju , rekao je Ješić u intervjuu novosadskom Dnevniku i dodao da iste nevolje imaju i sve druge banke jer “ne može bankarski sistem biti bolji od privrede". "Ako je posrnula privreda posrću i banke , kaže on. Dodao je i to da postoji velika razlika izmedju kriminala i proceduralnih grešaka.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG