Dostupni linkovi

Ekspertski tim: Opasno skladištiti radioaktivni otpad na granici Hrvatske i BiH


Protest u pograničnoj bosanskoj opštini Novi Grad zbog namere Hrvatske da u blizini granice sa BiH postavi skladište radioaktivnog otpada, 2018. godine
Protest u pograničnoj bosanskoj opštini Novi Grad zbog namere Hrvatske da u blizini granice sa BiH postavi skladište radioaktivnog otpada, 2018. godine

Član Ekspertskog tima Bosne i Hercegovine (BiH) izjavio je da bi "bilo nekorektno" da Hrvatska postavi skladište radioaktivnog otpada u opštini Dvor blizu granice sa BiH, jer je riječ o seizmički nestabilnom području i da bi odlagalište otpada moglo predstavljati opasnost za narednih 10 do 12 generacija.

Član tima za geologiju, profesor Neđo Đurić je nakon posjete lokaciji planiranoj za skladištenje radioaktivnog otpada u Hrvatskoj, rekao da bi bilo dobro da timovi s obje strane granice sarađuju u istraživanjima.

Đurić je, kako prenosi Srna, naveo da planovi Hrvatske o izgradnji odlagališta na lokaciji Trgovska gora predstavljaju opasnost za narednih 300 godina.

"Ne vidim opasnost za našu generaciju i generaciju naše djece, ali vidim opasnost za naredne generacije. Nisam siguran da ćemo imati ovakav nadzor cijelo to vrijeme", rekao je Đurić na konferenciji za novinare koju je održao Ekspertski tim BiH u Novom Gradu na sjeverozapadu zemlje.

Đurić je istakao da će Ekspertski tim raditi profesionalno, te da će od Savjeta ministara biti zatraženo da u budžetu za narednu godinu obezbijedi sredstva za istraživanja.

"Inače od ove priče nema ništa", dodao je on.

Ekspert u oblasti regionalne geologije, zemljotresa i seizmičkih istraživanja Hazim Hrvatović smatra da treba ocijeniti seizmičnost područja.

Savjetnik za hidrogeologiju Federalnog zavoda za geologiju Natalija Samardžić navela je da je ulaz prostora bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac oko 850 metara udaljen od rijeke Une, a objekti planirani za skladište oko tri kilometra.

"Najveći problem je blizina rijeke Une, koja je veliki recipijent i koja bi bilo kakvu potencijalnu opasnost, odnosno incidentnost zagađenja, prenijela na velike udaljenosti. S druge strane, radi se o veoma neistraženom terenu, tu nije urađena osnovna hidrogeološka karta, dok sa BiH strane nije urađena ni osnovna geološka karta", objasnila je ona.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača ukazao je da je planirana lokacija neprihvatljiva i bliža Novom Gradu nego Dvoru.

"Vjerujem da smo došli u situaciju da je ovo jedina lokacija. Vjerujem da će Hrvatska ispoštovati sve međunarodne obaveze prilikom istraživanja i izgradnje, ali to nije najbolja lokacija", rekao je Drljača.

Radioaktivni otpad u pograničnom području

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti u Čerkezovcu, na samoj granici sa BiH.

TV Liberty: Strah od odlagališta na Trgovskoj gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:50 0:00

Odlagalište radioaktivnog otpada planirano je na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada, što je oko 900 metara od zaštićenog područja Parka prirode "Una" i što bi ugrozilo više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice budući da bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une u BiH, kao i životna sredina.

XS
SM
MD
LG