Dostupni linkovi

Bogatstvo banjalučkog kulturnog ljeta


Banjaluka, Gospodska ulica, juni 2010
Banjaluka, Gospodska ulica, juni 2010
Ova godina je, pričaju Banjalučani, bila veoma uspješna i utješna za sve one koji su ljetne mjesece proveli uz Vrbas. Maja Isović iz Nezavisnih novina, predana hroničarka i kritičarka tamošnjih kulturnih zbivanja, kaže kako bi trebalo poraditi i na kvaliteti i nivou ljetnih kulturnih sadržaja.

RSE: Za početak da napravimo malu inventuru događanja koja su obilježila ovo banjalučko kulturno ljeto.

Isović: U Banja Luci je ovog ljeta bilo prilično dešavanja, ali bih izdvojila dva najznačajnija. Prvo je izložba Jusufa Hadžifejzovića, gdje smo imali priliku da vidimo presjek radova ovog bosanko-hercegovačkog umjetnika i jedan zanimljiv performans u njegovom izvođenju.

Logo Kratkofila koji se svake godine održava u Banjaluci
Drugi događaj koji bih izdvojila jeste koncert Stefana Milenkovića i Edina Karamazova, koji je održan sredinom 7. mjeseca, koji je bio predivan. Banja Luka je ugostila dva svjetska umjetnika koji su dali Banjalučanima uvid u presjek savremene, ali i nekih ranijih klasičnih kompozicija.
Jako zanimljiva je bila i izložba koja još uvijek traje u Muzeju savremene umjetnosti. Riječ je o izložbi djela banjalučkog umjetnika, Envera Štalje. Zanimljivo je da su Banjalučani iz svojih domova dali slike da se upotpuni ova izložba. Mislim da su čak neki, iz nekih drugih gradova, koji imaju njegova djela, slali slike za izložbu.
Zanimljiv je bio Teatar fest, koji je ove godine održan u Banja Luci. Imali smo priliku da vidimo predstave iz Sarajeva, Beograda, Novog Sada, a najzanimljivija po meni je bila predstava iz Rijeke, predstava Turbo-folk, koja je digla ogromnu prašinu u Banja Luci zbog eksperimentalnog prikazivanja teatra. O toj predstavi se i danas priča.

RSE: U Banja Luci ima dosta ljudi istančanog ukusa, a bilo je dosta sadržaja visokih estetskih standarda upućenih njima. Bilo je i dosta sadržaja za široku upotrebu. U Sarajevu se, a čini mi se i u čitavom regionu, govorilo o Demo festu.

Isović
: Naravno. Demo fest je nezaobilazan događaj kada je Banja Luka i banjalučko ljeto u pitanju. To je festival koji je namijenjen mladim ljudima, gdje se u četiri dana cijela Banja Luka slila na tvrđavu Kastel. U okviru tog festivala mogli smo da vidimo četiri svjetska poznata benda koja su nastupila posljednje veče. Mislim da je to jedan od koncerata za pamćenje. Iako je koncert jako kratko trajao, svi su rekli da je to jedna od najboljih živih svirki koja je ikada bila u Banja Luci.

Kvalitet, a ne komercijala


Stefan MIlenković, arhiv
RSE: Cijeniš li da su pominjani kulturni događaji plod nekog osmišljenog programa nadležnih kulturnih institucija, ili su se stvari odvijale spontano?

Isović
: Kada govorimo o Demo festu, koji se ove godine održavao po treći put, organizacija je dobra, iako mnogi govore da je ranije bila bolja. Teatar fest traje već dugi niz godina, tako da je to već planiran događaj koji na neki način završava pozorišnu sezonu. Gostuju najbolje predstave iz regiona. Možda su izložba Jusufa Hadžifejzovića i koncert Stefana Milenkovića spontano obradovali Banjalučane ove godine.

RSE: U kojoj su mjeri zvanični gradski organi, ili oni još viši, učestvovali u finansiranju kulturnih programa?

Isović
: Koliko je njihovim programom predviđeno, oni na neki način finansiraju sve projekte o kojima sam govorila, ali ne mogu 100 posto sa sigurnošću to da tvrdim. Možda bi mnogi rekli da je kultura na neki način marginalna, ne samo u Banja Luci, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini, i da se tu treba mnogo više ulagati da bi se dovodili kvalitetni izvođači. Da to ne bi bio treš ili šund, ipak je potrebno mnogo više ulaganja u toj sferi.

RSE: Kako bi uporedila ovogodišnje kulturno ljeto sa prošlogodišnjim? Da li se vidi neki napredak?

Isović
: Možda je to sve isto. Ovo ljeto je začinio koncert Stefana Milenkovića i Edina Karamazova, koji će ostati upamćen svima onima koji su imali prilike da to vidi, iako je do karte bilo gotovo nemoguće doći. Možda je prošle godine na Demo festu bilo jačih izvođača, ali sve je to od ukusa do ukusa.

RSE: Šta bi ti osobno promijenila da si u poziciji da mijenjaš ili šta bi prvo preporučila onima koji tu poziciju imaju?

Isović:
Uvela bih više kvalitetnih sadržaja. U Banja Luci se zna desiti da svako veče imate neka određena kulturna dešavanja, koja nemaju publiku. Kao da su izvođači tu sami zbog sebe, a ne zbog publike. Ne znam da li je to do marketinga, do organizacije samih izvođača, ili čak do publike, nije na meni da sudim. Potrebno je stvarno izabirati ono što će se publici svidjeti. Naravno, ne ići u komercijalu, ali dovoditi nekoga kao što je Stefan Milenković, koji je napunio Banski dvor u Banja Luci. Takve izvođače treba dovoditi, ono što će se stvarno pamtiti, iako će možda takvi koncert biti jednom u nekoliko mjeseci. Bolje je i nešto takvo da se čuje, nego da svako veče imate neki niže-razredni ili lošiji kvalitet. Potrebno je bazirati na kvalitetu.
XS
SM
MD
LG