Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Umjetnost bez pomoći države


Enver Hadžiomerspahić

Razgovaramo sa Enverom Hadžiomerspahićem, osnivačem i direktorom projekta Ars Aevi, po kome se ova država pročula daleko izvan vlastitih granica, ali o projektu malo ili nimalo znaju oni koji bi trebalo da vode brigu o domaćoj kulturi odnosno da je podržavaju. Bez pomoći države ili onoga ko se tim pojmom pokriva, vrijedni aktivisti su sebi, ali prije svega našoj umjetnosti, obezbijedili nastup na najprestižnijoj svjetskoj likovnoj smotri – Venecijanskom bijenalu, ali im se sada osporava da tamo predstavljaju bosanskohercegovačku umjetnost.

RSE: Enjo, prošao je onaj 13. mart koji si onomad naznačio kao posljednji dan kad bi se Bosna i Hercegovina (BiH) mogla prijaviti da kao država učestvuje na Bijenalu. Da li se to dogodilo?

Hadžiomerspahić: Uspjeli smo da dogovorimo da nam grad Venecija obezbjedi veoma reprezentativne izložbene prostore za naš umjetnički projekt koji smo nazvali „Historija-Posthistorija-Budućnost“. Obratili smo se, kako je bilo i normalno, Ministarstvu civilnih poslova sa molbom da pismeno potvrde da prihvataju da Ars Aevi bude organizator izložbe koja će predstavljati BiH na ovogodišnjem 53. Venecijanskom bijenalu. Međutim, to se nije dogodilo. Od Ministarstva civilnih poslova smo dobili zvaničnu informaciju, odnosno odluku, da projekt Ars Aevi može da bude prisutan u Veneciji, ali da neće dobiti status projekta koji bi predstavljao državu BiH na Venecijanskom bijenalu. Tumačenje je da dvije institucije za savremenu umjetnost, uistinu odgovorne i stručne, na nivou Federacije BiH i Republike Srpske, dakle Umjetnička galerija BiH i Muzej savremene umjetnosti RS-a, iz različitih motiva nisu podržale jedan dio tog našeg projekta. Projekt je sastavljen iz tri elementa: Braco Dimitrijević, kao naš najznačajniji umjetnik, sa naslovom „Post-historijska dimenzija“, zatim Renzo Piano, čuveni arhitekta, predstavlja arhitektonske projekte za budući Muzej savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu, taj dio se zove „Museum in progress“ i treći dio bi bila retrospektivna izložba „ ArteFacts“ koja predstavlja sudjelovanje 15 bosanskohercegovačkih umjetnika na Venecijanskom bijenalu u periodu od 1993. do 2003. godine, koji su do tih pozicija da učestvuju u centralnim ili internacionalnim izložbama došli vlastitim zalaganjem i svojom osobnom inicijativom, ali isto tako i zahvaljujući aktivnostima koje je Galerija Obala Art Centra ostvarila 1993. godine i aktivnostima koje je Ars Aevi ostvario 2003. godine.

Entitetska ministarstva su nam poslala konstataciju da njima nije poznato da su stručne komisije ili nadležni selektori imenovali ove projekte Ars Aevi da predstavljaju BiH na Venecijanskom bijenalu. Meni lično nije poznato da su takve komisije ikada formirane.
Dakle, ta historijska izložba, iz nekih razloga, nije odgovarala našim kolegama u umjetničkim galerijama u Sarajevu i u Banjaluci. Entitetska ministarstva su nam poslala konstataciju da njima nije poznato da su stručne komisije ili nadležni selektori imenovali ove projekte Ars Aevi da predstavljaju BiH na Venecijanskom bijenalu. Meni lično nije poznato da su takve komisije ikada formirane.

RSE: Ima dosta likovnih umjetnika i nekih institucija iz struke koji se slažu sa Ministarstvom da treba ići po proceduri, da treba formirati komisiju i odabrati „reprezentaciju“ koja bi nas predstavljala.

Hadžiomerspahić: Apsolutno se slažem. Nadležna ministarstva su to trebala da urade. Mi smo imali to iskustvo 2003. godine, Ars Aevi je to napravio iz vlastite inicijative i na osnovu naših odnosa sa partnerima i podržavaocima projekta Ars Aevi u Italiji. Očekivali smo 2005. godine da će nadležna ministarstva da pokrenu sopstvene inicijative, da formiraju komisije, da donesu pravilnike i odgovarajuće odluke, ili da to naprave 2007. godine. Pošto to nikako nije učinjeno, dogodilo se da se ukazala jedinstvena prilika da Ars Aevi predstavi ovaj projekat u Veneciji, u prostorima koji nam se stavljaju na raspolaganje bez naknadne, u stvarno prijateljskoj saradnji sa Venecijom, posebno njenim gradonačelnikom i venecijanskim Bijenalom. Ako tu priliku sada dobro iskoristimo, to može da nam bude osnov da se ti prijateljski odnosi i ti oblici saradnje nastave i u narednim godinama, kada će te komisije, nadam se, zvanično da budu formirane i biti u stanju da obavljaju zadaću koja će im biti povjerena.

RSE: Dio javnosti je iz tvoje prepiske sa Ministarstvom za civilne poslove stekao dojam kako vam zabranjuju da idete u Veneciju. Ali, evo, tu dilemu smo raščistili. Ars Aevi sigurno ide tamo, ali se, ipak, stiče dojam kako viši nivoi vlasti nisu baš oduševljeni vašim projektom, vašim učinkom ili barem ne razumiju o čemu se zapravo radi.

Hadžiomerspahić: Ovaj projekt Ars Aevija je izabran u zvaničnoj internacionalnoj selekciji u program umjetničkih projekata ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala. Dakle, dobio je najviše priznanje odabirom od strane umjetničke selekcije. To je isto kao kad, recimo, jedan bosanskohercegovački film uđe u finalnu selekciju Filmskog festivala u Cannesu ili u Veneciji. Ta satisfakcija je ono što nas čini zadovoljnim. Sama činjenica da su grad Venecija i venecijansko Bijenale stali iza ovakvog projekta, za mene je bila dovoljna da budem apsolutno siguran da će i država prihvatiti da se s tim projektom dostojanstveno predstavi na Venecijanskom bijenalu. U svakom slučaju, Ars Aevi ide u Veneciju, projekt će biti predstavljen, ali pod uticajem mišljenja i stavova stručnjaka i naših kolega iz umjetničkih galerija entiteta, nadležnih ministarstava entiteta i Ministarstva civilnih poslova, napravili smo redukciju programa predstavljanja na Venecijanskom bijenalu. Od tri, sveli smo projekat na dva elementa. Na venecijanskom Bijenalu Ars Aevi će biti predstavljen sa projektom koji se zove „Budućnost posthistorije“. Biće predstavljeno stvaralaštvo Brace Dimitrijevića, umjetnika našeg najvećeg internacionalnog prestiža i arhitektonski projekti Renza Piana. U paralelnom programu, u formi fotodokumentarne izložbe, u jednom manjem prostoru, ćemo, uprkos svim protivljenjima, ipak uspjeti da predstavimo tu činjenicu o deceniji umjetnosti BiH na venecijanskom Bijenalu u periodu od 1993. do 2003. godine, sa fotodokumentarnom izložbom „ArteFacts“. Takođe ćemo u fotodokumentarnoj formi predstaviti i ostvarenja kolekcije Ars Aevi.

RSE: Pročitao sam još jednu lijepu vijest u vezi s Bracom Dimitrijevićem.


Hadžiomerspahić:
Mi smo u Veneciji okruženi oduševljenjem kada je riječ o ovom projektu. Samo za djelatnost Brace Dimitrijevića su usmjerene tri lokacije. Jedna je izlagački prostor čuvenog Muzeja moderne umjetnosti u Veneciji Ca‘Pesaro, zatim fasada zgrade grada Venecije gdje je sjedište gradonačelnika Venecije, na kanalu Grande, na kojoj će Braco postaviti portrete u velikim dimenzijama svog „Slučajnog prolaznika“. Određeni prostori za predstavljanje novih videoprodukcijskih radova Brace Dimitrijevića su nam stavljeni na raspolaganje i na otoku San Servolo, u ambijentu Internacionalnog univerziteta Venecija. Za određene instalacije je rezervisan ambijent zelenih površina.

RSE: Želim vam mnogo sreće na narednoj i svim narednim Venecijama, kao i da konačno uselite i u vaš dom savremene umjetnosti na Marin Dvoru.

Hadžiomerspahić: Hvala ti puno, Budo. Ja bih zaželio našim kolegama u institucijama koje se bave savremenom umjetnošću u BiH da u narednim godinama, za Venecijansko bijenale 2011. godine i svim ostalim, sa uspjehom realiziraju program predstavljanja na toj umjetničkoj manifestaciji. Nadam se da će iskustva ovog našeg otvorenog dijaloga i pripreme za predstavljanje projekta Ars Aevi ove godine biti korisna i da će pomoći da se konačno stvore stabilni uslovi za kontinuirano predstavljanje našeg sudjelovanja na toj najznačajnijoj smotri savremene svjetske umjetnosti.

XS
SM
MD
LG