Dostupni linkovi

BiH tim ima veliku šansu da ode na SP u Brazil


Navijači na utakmici reprezentacije BiH i Rumunije na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, mart 2011. - ilustracija
Navijači na utakmici reprezentacije BiH i Rumunije na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, mart 2011. - ilustracija
Dragan Moldovan, doajen bosanskohercegovačkog sportskog novinarstva, višedecenijski dopisnik zagrebačkih Sportskih novosti i Vijesnika, spada među najbolje poznavaoce ovdašnjeg fudbala.

U svojoj poluvjekovnoj karijeri Dragan Moldovan pratio je sve važne sportske događaje i drugovao sa najistaknutijim ličnostima ovdašnjeg sportskog života.

Za RSE govori o šansama Bosne i Hercegovine u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, za koje su grupe izvučene prošle sedmice.

RSE: Kad čovjek ima toliko godina u novinarskoj profesiji, a konstantno se bavi sportom, onda zaista teško i sjetiti koliko je to svjetskih prvenstava dosad ispratio. Otkad, zapravo, radiš u profesiji, ada se igraju svjetska prvenstva?

Moldovan: Počeo sam se baviti sportskim novinarstvom 1961. godine.

RSE: I odmah naredne godine Svjetsko prvenstvo u Čileu.

Moldovan: Jeste, u Čileu, gdje smo osvojili četvrto mjesto - i to je najveći uspjeh, sjajna generacija koju su predvodili sadašnji predsjednik Nogometnog saveza Hrvatske Marković, pa Radaković, Perušić, sjajnih je bilo još igrača.

RSE: Jerković je bio prvi strijelac prvenstva.

Moldovan: Da, Jerković je bio prvi strijelac prvenstva.

RSE: Sjećaš li se neke od dosadašnjih bivšejugoslovenskih, a posebno ovih bosanskohercegovačkih reprezentacija koje su, barem na prvi pogled, imale više sreće u kvalifikacijama?

Moldovan: Tu i tamo bilo je povoljnog izbora, ali ne sjećam se da smo imali ovako dobar žrijeb i raspored. Ja sam mislio, takva je bila euforija na početku, da će Ronalda proglasiti za počasnog predsjednika našeg saveza, ako ne i više. Interesantno je ovo: Sušić mi je prije žrijeba rekao koliko god ne bi volio da mu dođu iz prve jakosne grupe ili druge - Holandija, Italija, Engleska, Španija,
Mislim da je najbolje rekao o toj grupi i o našim šansama poznati stručnjak, moj prijatelj Ivica Osim, koji je rekao da ova grupa liči na nagaznu minu.
toliko je zazirao i od ovih jakosnih grupa ispod nas, znači četvrta, peta, jer i u njima ima izuzetno nezgodnih reprezentacija, kao što je upravo Rumunija koja igra s nama za Evropsko prvenstvo sad u kvalifikacijama, pa Škotska, Bugarska, Poljska. Austrija, tako da nismo imali samo sreće kod izvlačenja iz prve dvije jakosne grupe, nego i onih ispod nas.

RSE: Ne znam jesi li zapazio, Grčka je, ja sam to provjerio, deveta i posljednja među ovim svim članicama prve jakosne skupine, Slovačka je na devetom mjestu, i posljednjem, druge jakosne skupine. To je nešto što je zaista nevjerovatno - kao da je Safet Sušić virio u šešir.

Moldovan: Prva njegova reakcija je bila: „Da sam ih ja birao, ne bih bolje izabrao“. Znamo da je Grčka bila prvak Evrope i da je Slovačka na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi igrala vrlo dobro. Upravo su na osnovu tih rezultata iz posljednjih godina ove dvije reprezenatcije preskočile neke grupe i došle u ove.

RSE: Ipak, čini se da ima malo neutemljenog optimizma tipa „evo konačno šanse da napadnemo prvo mjesto i zaigramo među elitom, kamo i pripadamo“. Ipak treba malo opreza.

Moldovan: Ja osobno imam nekako imam podijeljena razmišljanja i tako sam doživio. Nikad se nismo našli u ovakvoj situaciji da sad i Grčka i Slovačka nama prepuštaju ulogu čak favorita. Mislim da je najbolje rekao o toj grupi i o našim šansama poznati stručnjak, moj prijatelj Ivica Osim, koji je rekao da ova grupa liči na nagaznu minu - jer je svaka reprezentacija je u stanju, izuzev Lihtenštajna, iznenaditi svakog rivala u grupi. Uostalom, mi smo već imali neugodnih iskustava i sa Litvanijom kad smo igrali kod kuće 2005. u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo - 1:1.

Ključne utakmice u septembru

RSE: Naši istočni susjedi su u nekoliko navrata imali tu nesreću da imaju pozitivan rezultat sa ovim velikim protivnicima, a da ih izbaci Azarabejdžan jednom prilikom. A sličnog smo mentaliteta, hoću to da kažem.

Reprezentacija na početku kvalifikacione utakmice sa Rumunijom za Evropsko prvenstvo, mart. 2011. - ilustracija
Moldovan: Ja se i bojim našeg mentaliteta jer mi kad igramo, recimo, sa favoritima, nama onda ne treba motivacija, ali se događalo da kad igramo protiv ovih, uvjetno rečeno, slabijih, onda izađemo na teren kao da je utakmica dobijena, i onda se svašta može dogoditi. A upravo smo mi podložni takvom raspoloženju i takvom pristupu utakmicima i protivnicima.

RSE: Drago, ja nisam stručnjak za fudbal, ali mi se čini da je ova Sušićeva selekcija, barem ovako složena i usmjerena, već prešla zenit, da neki igrači više i nisu u cvijetu mladosti, a kamoli da će biti za dvije godine.

Moldovan: Ne bih se u potpunosti složio sa takvom ocjenom. Pogotovo na Zapadu nogometaši koji pređu i tridesete godine oni su u punoj snazi. Tamo se tako radi i trenira. Jedino kod nas je star igrač sa 30 godina. U inostranstvu, u najboljim ekipama evropskim imaš ih po 32, 33, 35 godina koliko hoćeš.
Bitno je naglasiti: reprezentacija i naša Premijer liga, naš nogomet domaći, su nebo i zemlja.

Treba još naglasiti da Sušić ima u ovoj selekciji i nekoliko mlađih igrača, poput Pjanića, Medunjanina, Bešića i još pred kojima je sigurno blistava nogometna budućnost, tako da kad se to ukomponuje... Bitno je naglasiti: reprezentacija i naša Premijer liga, naš nogomet domaći, su nebo i zemlja. U reprezentaciji igraju svi u inozemnim, i to u etabliranim klubovima, renomiranim, tako da uistinu imamo lijepu šansu da, i to bez usputnih stanica, bez baraža i dodatnih nekih kvalifikacija, odemo na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

RSE: Ja kad sam spominjao ovaj cvijet mladosti nisam zaista mislio isključivo na godine - ni na Rahimića, ni na Misimovića, ni na Muslimovića - više sam mislio na činjenicu da su neki od reprezentativaca izgubili onaj početni interes za selekciju. Nije riječ o patriotizmu, nego o običnoj ljudskoj potrebi da se fokusira na ono od čega se neposredno živi. Evo, Džeko je postigao svoj profesionalni maksimum tim ogromnim ugovorom i možebiti da više nije spreman ići glavom u...

Moldovan: Nema motiva više onako kao kad se dokazivao.

RSE: U tom smislu mislim.

Moldovan: Znaš šta je, velika je razlika između profesionalizma na Zapadu i našeg mentaliteta. Oni na Zapadu, u tim evropskim klubovima znaju da se sve vrti oko novca, da im i idući transfer ovisi o njihovim igrama i pogocima. Može doći do povremenih kriza ovoga ili onoga, ali ne vjerujem. Pogotovo igrati u reprezentaciji je motiv za svakoga. To nema, mislim, limita.

RSE: A može li ova aktuelna motivisanost u evropskim kvalifikacijama istrošiti neke emocije, energije? Može li Sušić unaprijed razmišljati, spremati, barem remontovati tim za ovaj brazliski ciklus?

Moldovan: Ne vjerujem. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu počinju 2012. ujesen, tako da je to relativno, još ima vremena do tada. A ono što me podržava u takvim razmišljanjima je činjenica da nas u septembru očekuju, dakle vrlo brzo, dvije ključne utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Bjelorusije. Siguran sam da će i igrači, a pogotovo Sušić, sve želje i ambicije koncentrirati na te dvije utakmice. Od rezultata tih utakmica ovisi da li ćemo otići na Evropsko prvenstvo iako ima još nekoliko utakmica, ali Bjelorusija nam je direktan konkurent, i to veoma opasan - jer reprezentacija koja pobijedi Francusku u gostima, stvarno je vrijedna svakog respekta.

RSE: U svakom slučaju, optimizam u vezi sa kvalifikacijama za Brazil je utemljen, ali treba biti oprezan i treba se spremati temeljito.

Moldovan: Sigurno. Kao što Osim kaže - mi smo sami sebi najveći protivnici. Veći od ovih protivnika u grupi.
XS
SM
MD
LG