Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slamka spasa za zagrebački Radio 101


Uprava popularnog zagrebačkog Radija 101 dogovorila je danas sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem pomoć u premoštavanju aktualnih financijskih poteškoća koje opterećuju radio milijunskim dugovima.

Grad Zagreb će na različite načine pomoći Radiju 101 kojeg opterećuju višemilijunski dugovi, kazao je za RSE nakon današnjeg sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem predsjednik uprave popularnog radija Drago Perić. Međutim, da bi se rasteretilo rashodnu stranu financijske bilance radija, do 20 zaposlenih morati će otići.

„Mi već u tekućem mjesecu moramo dogovoriti način na koji ćemo to riješiti – jednim dijelom otpremninama, a jednim dijelom kroz sporazume koje ćemo postići sa zaposlenicima. Pokušat ćemo naći rješenja za njih koja su u ovom trenutku moguća, ali prije svega zaštititi interes tvrtke – dakle, Radio 101 naprosto poslovno ne može izdržati toliki broj zaposlenih,“ kaže Perić.
PERIĆ: Mi već u tekućem mjesecu moramo dogovoriti način na koji ćemo to riješiti – jednim dijelom otpremninama, a jednim dijelom kroz sporazume koje ćemo postići sa zaposlenicima.

On je potvrdio suradnju nove uprave Radija 101, kojoj je on na čelu, sa analitičarima investicijskog fonda Questus, kojeg vodi ekonomist i vrlo nepopularni ministar financija iz devedesetih godina Borislav Škegro.

„Zahvaljujući Questusu, dakle uz njihovu pomoć napravili smo poslovni plan za sljedećih 5 godina, temeljem kojeg smo mogli i sebi zacrtati obveze i mogućnosti – osobito ove godine, a onda i sljedeće 4 godine,“ rekao je Perić.

NE DRŽATI LJUDE "NA LEDU"

Jedan od najpopularnijih glasova „stojedinice“, urednica i voditeljica Zrinka Vrabec-Mojzeš u izjavi za RSE pozdravlja najavljenu pomoć zagrebačke gradske uprave.

„Gradonačelnik Milan Bandić bio je predmet mnogih naših kritika, pa i tijekom ove predsjedničke kampanje, no možda je shvatio da je važnost samog radija veća od našeg međusobnog odnosa. Drago mi je ako je pristao da grad Zagreb pomogne, iako naglašavam da je Radio 101 medij u privatnom vlasništvu i medij koji se našao u financijskim poteškoćama više-manje zbog vlastitih grešaka,“ kazala je ona.

VRABEC-MOJZEŠ: Nadam se da dugovi neće biti isprika da se makne prepoznatljive ljude i prepoznatljive emisije iz etera 'stojedinice'.
Donedavni predsjednik uprave Radija 101 Dario Dusper odbija kritike da je lošim vođenjem doveo radio u dugove, tvrdi da su dospjeli dugovi upola manji od 19 milijuna kuna, koliko tvrdi nova uprava, i dodajei da je sa državom kao najvećim vjerovnikom dogovorena odgoda plaćanja. Ovo što se sada događa s radijem je plaćanje cijene neovisne pozicije.

„Sedamdeset osam suvlasnika radija je napravilo takvu pravnu strukturu ugovora da je nemoguće da bez konsenzusa uđe u vlasničku strukturu netko sa strane, i cijelo vrijeme se išlo logikom da se pokuša poslovati unutar vlasničke strukture. To je sve funkcioniralo do trenutka dok nije kriza taj vrlo nategnuti sustav dovela preko ruba!“ kaže Dusper za RSE.

Vrabec – Mojzeš, i sama zaposlenica i jedan od 78 suvlasnika od po nešto preko 1 posto dionica radija kaže kako bi njen lijek za krizu bio – maksimalno upotrijebiti zaposlene.

„Dakle, ne ići sindromom Hrvatske televizije, ne držati ljude 'na ledu' u radnom odnosu i dozvoljavati im da ne rade, nego maksimalno upotrijebiti zaposlene i pokušati sačuvati ono najbolje što je činilo brand Radija 101, a to njegove emisije i njegovi frontmani. Nadam se da dugovi neće biti isprika da se makne prepoznatljive ljude i prepoznatljive emisije iz etera 'stojedinice'. Voljela bih vjerovati u to.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG