Dostupni linkovi

Hadžiomerspahić: Izgradnja Muzeja Ars Aevi počinje 2012.


Enver Hadžiomerspahić
Enver Hadžiomerspahić
Najavljena je izgradnja Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu. Neki dan su gradske i kantonalne vlasti dogovorile i potpisale Pismo namjere, a u vezi sa ovim projektom. U kalendaru stoji da će kamen temeljac biti položen u proljeće 2012. godine, kada će biti okončana prva faza Muzeja. Kompletan posao će, uz pomoć evropskih fondova, biti završen 2014. godine.

Tim povodom razgovaramo sa Enverom Hadžiomerspahićem, pokretačem ideje i generalnim direktorom projekta Ars Aevi.

RSE: Šta se to krije iza neki dan potpisanog pisma?

Hadžiomerspahić: Jedna radosna vijest da su se najviši predstavnici Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo dogovorili da prihvate Ars Aevi kao kapitalni razvojni projekt, koji će biti realiziran u predstojeće četiri godine.

RSE: Ko će učestvovati u izgradnji muzeja?

Hadžiomerspahić:
U dogovorima koje sam imao u proteklim danima sa gradonačelnikom Sarajeva, sa premijerom Kantona Sarajevo i sa ministrom za kulturu Kantona Sarajevo, stvorena je jedna pozitivna atmosfera u kojoj svi zajedno prihvatamo Ars Aevi kao uistinu značajni razvojni i promotivni projekt. Napravili smo plan izgradnje. Kao što smo nekada pripremali svečani program otvaranja Olimpijskih igara, i sada smo postavili jedan kalendar.

Počevši od marta 2011. godine, pa do kraja iste, treba da budu završeni izvedbeni projekti, da se raspiše konkurs za izvođača. U prvim mjesecima 2012. godine, izvođač bi se pripremao za početak radova i 6. aprila 2012. godine, prema našim procjenama, počet će izgradnja prvog bloka Muzeja Ars Aevi. To je godina koja obilježava dvije decenije od početka opsade Sarajeva Objekt bi trebao da bude inauguriran u toku 2012. godine.
Godine bitne za projekt Ars Aevi će podsjećati na opsadu Sarajeva i na početak i svjetskog rata, da se nikada ne zaborave i da se nikada ne ponove. Svi zajedno smo usmjereni ka ljepšoj budućnosti.

Finansiran je iz fondova Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, općina Sarajeva i normalno zainteresiranih partnera. U međuvremenu bi se postigli dogovori i sa Evropskom unijom o finansiranju preostale dvije trećine objekta. Izgradnja bi bila nastavljena u toku 2013. godine. Sveukupan objekt, toliko dugo čekanog Muzeja Ars Aevi, bio bi inauguriran u toku 2014. godine. U toj godini će biti 100 godina od početka i svjetskog rata.

Godine bitne za projekt Ars Aevi će podsjećati na opsadu Sarajeva i na početak i svjetskog rata, da se nikada ne zaborave i da se nikada ne ponove. Svi zajedno smo usmjereni ka ljepšoj budućnosti.

RSE: Možemo li se nadati pomoći viših državnih organa entiteta i države BiH?

Hadžiomerspahić: Mi do sada realno, u ovom proteklom periodu, nismo imali aktivniju podršku Federacije i države BiH. Postojala je određena distanca prema projektu Ars Aevi s njihove strane. Sada se situacija mijenja, na našem unutrašnjem političkom planu, ali i prema internacionalnim odnosima u projektu Ars Aevi. Najviši predstavnici EU su potvrdili zainteresiranost i EU sudjeluje u finansiranju preostale dvije trećine izgradnje objekta.

Proteklih dana sam primio vijest da je nova generalna direktorica UNESCO-a imenovala arhitektu Muzeja Ars Aevi za ambasadora dobre volje UNESCO i da je UNESCO prihvatio projekt Ars Aevi kao jedan od njegovih najznačajnijih projekata koji će biti realiziran u narednom periodu.

Mislim da će to promijeniti i donos nadležnih ministarstava na federalnom i državnom nivou prema projektu Ars Aevi.

Pred nama četiri godine intenzivnog rada


RSE: Druga faza projekta će se zaista raditi iz evropskih fondova?

Hadžiomerspahić: Obavljeni su već veoma ozbiljni razgovori između najviših predstavnika EU sa gradonačelnikom Sarajeva i sa premijerom grada Sarajevo. U pripremi su sljedeći koraci. Potvrđene su veoma ozbiljne namjere i ukoliko naši partneri učestvuju sa jednom trećinom ulaganja, onda neće biti prepreka da fondovi EU finansiraju dvije trećine neophodnog ulaganja.
Projekat Ars Aevi

RSE: U depou Ars Aevi ima dosta velikih svjetskih imena i veoma uticajnih ljudi. Očekuješ li kako će i oni lobirati u vezi sa izgradnjom Muzeja?

Hadžiomerspahić: Kolekcija je rekonstruisana u toku 2006. i 2007. godine sredstvima Vlade Italije i UNESCO-a. UNESCO je učestvovao i u programu rekonstrukcije veoma atraktivnog prostora, gdje se sada nalazi 160 djela najznačajnijih umjetnika svijeta. Na žalost, taj prostor još uvijek nije otvoren za posjetioce. Kao jedan od prvih koraka, u pravcu postizanja svih ovih dogovora o kojima sam govorio, između Grada, Kantona, UNESCO, EU, planirano je da se u toku ove godine kolekcija i prostor zvanično otvori i za posjetioce.

Imamo veliku podršku umjetnika koji su osnivači kolekcije Ars Aevi. Oni na svaki mogući način i u svakoj pilici lobiraju na internacionalnom planu za postizanje dogovora o izgradnji Muzeja Ars Aevi.

RSE: Da li si konačno odahnuo ili misliš da tek sada slijede teški dani?

Hadžiomerspahić: Odahnuo sam jer kada se nešto dugo čeka, pa se dočeka, onda se odahne, ali pred nama stoje četiri godine vrlo intenzivnog rada.

Sjećam se vremena kada sam bio direktor programa otvaranja i zatvaranje Olimpijskih igara, kao i četiri godine od 1980 – 1984 godine. Tada smo imali kalendar pred sobom svih faza koje se moraju realizirati. Niti jedna faza nije mogla da bude preskočena ili pomjerena jer ugrožava predstojeće realizacije.

I sada smo napravili kalendar i tačno se zna ko, kada i šta treba da uradi. Bit će to jedan veoma ozbiljan i odgovoran koordinativni operativni i kreativni posao koji nam predstoji. Trebamo ga napraviti, ali ćemo ga raditi sa istim entuzijazmom kao što smo pripremali Olimpijadu u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG