Dostupni linkovi

Radnici Agroživa peške stigli do Novog Sada, traže isplatu plata


Radnici ispred Srbijagasa u Novom Sadu
Radnici ispred Srbijagasa u Novom Sadu

Pedesetak radnika firme „Agroživ“ iz Žitišta u utorak uveče peške je stiglo u Novi Sad da ispred sedišta Srbijagasa izrazi nezadovoljstvo zbog nerešenog statusa skoro 600 radnika. Oni traže od „Srbijagasa“, koji je vlasnik „Agroživa“, da konačno obezbedi novac za zaostale plate i zdravstveno osiguranje radnicima.

Nekad uspešna firma „Agroživ“ iz Žitišta kao i veliki broj preduzeća u Srbiji, je u stečaju. Firmu je preuzeo Srbijagas, koji međutim ne rešava problem više od 600 radnika „Agroživa“. U međuvremenu je kompanija "BG Mibras" iz Beograda kupila deo kapaciteta „Agroživa“ u stečaju i započela proizvodnju živinskog mesa u pogonima firme.

Radnici, koji su ostali bez posla, su u štrajku od maja prošle godine, i traže isplatu zaostalih zarada, izradu socijalnog programa i rešavanje statusa radnika kompanije "Agroživ".

Njih pedesetak je u utorak peške došlo u Novi Sad da ispred zgrade Srbijagasa izraze svoje nezadovoljstvo. Predsednik štrajkačkog odbora i predstavnik sindikata „Nezavisnost“, Jovica Katić kaže za RSE da oni samo traže odgovore.

„Hteli smo da čujemo da li će nam reći u 'Srbijagasu', Bajatović, da li ćemo dobiti plate, ako hoćemo kad, da li rešavamo socijalni program ili ne, da li ćemo imati zdravstveno osiguranje ili ne. Ljudi umiru! Mi smo samo radnici koji smo zaradili pošteno tu koru hleba, i to su nam uzeli. Poslove su izgubili ne zbog nas, nego zbog raznih politika. Neshvatljivo je da je jedna takva firma propala“, kaže Katić.

Radnicima, u zavisnosti od toga gde i kako su bili raspoređeni, duguju tri ili više plata. Radnik „Agroživa“, Ištvan Galamboš kaže da im najteže pada to što nemaju zdravstveno osiguranje.

„Ja radim u toj firmi 30 punih godina. Četiri meseca nemamo zdravstveno osiguranje. Ja sam šećerni bolesnik, a ne mogu kod lekara. Moj sin isto radi tamo, nema osiguranja. Snajka je u drugom stanju, nije mogla kod lekara dok nije prešla na biro. A gospodin Bajatović se tako ponaša sa radnicima? Pa kakav je to vlasnik?“, pita Galamboš.

Jedna radnica „Agroživa“, koja nije htela da nam se predstavi, kaže da posle trideset godina u toj firmi, ne vidi gde bi mogla da nađe drugi posao.

„Posle trideset godina radnog staža, što ja imam, ostala sam bez posla. Hoće nas gospodin Bajatović zaposliti u Srbijagasu? Ako je već prodao firmu i radnike ostavio na ulici, pa neka nas primi da radimo tu“, kaže za RSE.

Radnici ispred „Srbijagasa“ su nagasili da Vlada Srbije mora da zna, da pitanje „Agroživa“ još nije rešeno. A povodom Nove godine po julijanskom kalendaru, imali su i posebnu čestitku nadležnima:

„Neka i njima bude kao što je i nama!“

Direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović, prema informacijama medija, u utorak je primio direktora „Agroživa“ Predraga Amižića i člana Samostalnog sindikata Branka Nadaždina, i dogovoreno je da će uskoro krenuti u rešavanje problema. Na tom sastanku, međutim, nije bio predstavnik sindikata „Nezavisnost“. Prema Katićevim rečima, on nije prisustvovao sastanku jer su učesnici susreta odbili da budu prisutni i nezadovoljni radnici.

XS
SM
MD
LG