Dostupni linkovi

Financijsko destabiliziranje Hrvatske radi ostanka na vlasti


Tihomir Orešković
Tihomir Orešković

Hrvatska je odgodila izdavanje državnih obveznica za milijardu eura dok se ne otklone domaće političke nejasnoće, stoji u priopćenju Ministarstva financija.

Opozicija upozorava da je to politička odluka koja će imati loše posljedice po kreditni rejting zemlje, a analitičari kažu kako je to u stvari pritisak na koalicijske partnere kako bi se izbjeglo izbore.

Vlada ne očekuje nikakve negativne posljedice ove odluke.

Odgađa se izdavanje euroobveznica u vrijednosti milijardu eura, a Ministarstvo financija protumačilo je kako ih nisu uspjeli plasirati zbog političke nestabilnosti u vladajućoj koaliciji.

„To je nečuveno,“ kaže za naš radio novinar Frenki Laušić koji se u izdanjima EPH bavi novčarstvom. „To je kao da prodajete auto jer vam treba novaca, a kupcu kažete da je sve to što piše u oglasu laž, jer da auto ne vozi.“

„Ja mislim da ministar financija Zdravko Marić snosi najmanju odgovornost za to i da je njemu vrlo neugodno zbog toga. Mislim da je to bio pritisak iz dijela Vlade ili na (potpredsjednike Vlade) Božu Petrova i Tomislava Karamarka da nastoje pronaći neki dogovor kako da Vlada funkcionira,ali stvarno je apsurdno da dio vladajuće koalicije u želji da ostane na vlasti dovodi u pitanje financijsku stabilnost države.

I bivši socijaldemokratski ministar financija Boris Lalovac kaže kako je odluka o odgodi izdavanja obveznica politička, a ne ekonomska i štetna, pogotovo u situaciji kada su svi ekonomski pokazatelji jako dobri.

„Ne radi se ni o kakvoj ekonomskoj poruci, jer kada imate šest kvartala uzastopno ekonomski rast - a Hrvatska šest godina nije imala ekonomski rast, kada imate rast izvoza, rast industrijske proizvodnje, nikada niži izvršeni deficit od 3,2 posto! Znači sve makroekonomske brojke pokazuju da se Hrvatska trebala jučer zadužiti.“

Zdravko Marić
Zdravko Marić

Ministar Marić gasi požar – bit će novca za mirovine i plaće, proračun se uredno puni, a osim unutarnjih prilike kod odluke o odgodi izdavanja obveznica gledalo se i na vanjske okolnosti – od britanskog referenduma nadalje.

Nadam se da ćemo mi u vrlo skoro vrijeme uspjeti riješiti sve ove nejasnoće, pa u konačnici i rejting agencijama moći vrlo jasno iskomunicirati ovo na čemu upravo radimo.“

Hrvatska je sada u dobroj financijskoj poziciji, jer ništa veliko ne dospijeva na naplatu, proračun se dobro puni i novca će do jeseni biti, kaže Laušić.

„Za sada investitori ne reagiraju burno. Dapače, jučer i danas blago su skočile cijene obveznica i pali su prinosi, što znači da nema nikakve panike na tržištu, međutim pitanje je kako će se to nastaviti u idućim mjesecima. Naravno, na ruku nam i dalje ide na europskom financijskom tržištu i tržištu obveznica to što Europska središnja banka i dalje provodi jako fleksibilnu i ekspanzivnu monetarnu politiku, tako da ima dosta likvidnosti na tržištu. Inače bi situacija bila mnogo gora.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG