Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH traži pritvor za osumnjičenog zbog prijetnji svjedoku ubistva načelnika policije


 Lokacija na kojoj je ubijen Radenko Bašić, Prijedor, 21. mart 2022.
Lokacija na kojoj je ubijen Radenko Bašić, Prijedor, 21. mart 2022.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je 8. februara pritvor za Vanju Vukovića kojeg sumnjiči da je prijetio svjedoku u predmetu ubistva Radenka Bašića, bivšeg načelnika kriminalističke policije u Prijedoru.

Radenko Bašić je ubijen 21. marta 2022. godine iz oružja u prijedorskom naselju Pećani dok se vozio na posao. U jednom od posljednjih medijskih istupa Bašić je na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi (PU) Prijedor govorio o stopi kriminaliteta i borbi protiv opojnih droga.

"Osumnjičeni Vuković je pod istragom da je upućivao prijetnje i zastrašivanja svjedoku u predmetu organiziranog kriminala, tražeći od njega da promijeni iskaz", saopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Vanja Vuković je uhapšen dan ranije, 7. februara i sumnjiči se za ometanja rada pravosuđa.

On je u decembru 2018. godine pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog šverca oko kilogram heroina.

Prethodno je odslužio kaznu od 30 mjeseci zatvora na koju je osuđen u novembru 2007. godine, jer je 2006. godine minirao automobil tadašnjeg načelnika Sektora za suzbijanje narkotika Centra javne bezbjednosti Banja Luka Gorana Mikanovića iz Prijedora.

Za ubistvo Bašića, Tužiteljstvo BiH tereti Dalibora Railića, Aleksandra Miljatovića, Igora Repajića, Harisa Gredelja, Mirjanu Vujović, Željku Simića, Aleksandra Ivkovića, te Gorana Gvozdena.

Oni su optuženi za organizirani kriminal povezan sa više teških kaznenih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine.

Među dokazima su i oni iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja Evropske unije i svijeta.

Podaci iz marta 2022.
Podaci iz marta 2022.
XS
SM
MD
LG