Dostupni linkovi

Ostavka direktora doma u Banjoj Luci nakon prijave o zloupotrebi djece


Predstavnici Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, 2. februar 2022.
Predstavnici Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, 2. februar 2022.

Direktor Dječijeg Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjoj Luci Vladimir Kajkut saopćio je da podnosi ostavku nakon što su prijavljeni slučajevi zloupotrebe djece u ovoj ustanovi.

Kajkut je na konferenciji za medije kazao da su 23. septembra 2021. godine saznali da je štićenica dobila pismo, zbog kojeg su posumnjali na zloupotrebu maloljetnice, javila je agencija Srna.

Dodao je da je zbog netačnih informacija u medijima izvršen atak na ovu ustanovu.

Okružni sud u Banjoj Luci odredio je u subotu, 30. januara 2022. jednomjesečni pritvor portiru Doma "Rada Vranješević" čiji su inicijali A. K. (42) iz Banje Luke zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju štićenicu ove ustanove.

Kajkut je rekao da su dva puta prijavljivali istražnim organima sumnjivo ponašanje, ali da je Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci donijelo odluku o neprovođenju istrage, nakon čega je uslijedila i treća prijava.

Kajkut je pojasnio da su pokrenuli disciplinski postupak protiv Aleksandra Kragulja uposlenika te ustanove.

"Disciplinska komisija je u postupku utvrdila da nema vjerodostojnih i utemeljenih dokaza da je radnik Aleksandar Kragulj učinio težu povredu radne obaveze, ali je da je radnik u iskazu potvrdio da je odlazio kod očuha maloljetne, da je poklonio bombonijeru i piće, da je sa djevojkom odlazio do nje dok je bila smještena na klinici za psihijatriju, da joj je tom prilikom poklonio brojanicu, i ostvario telefonski kontakt sa majkom", rekao je Kajkut.

Dodao je da je nakon disciplinske mjere Kragulj vraćen na rad sve do 28. januara 2022. kada je suspendovan do ukidanja pritvora ili okončanja postupka.

Osumnjičeni je uhapšen u petak, 28. janaura te je nakon ispitivanja u policiji i tužilaštvu za njega predložen jednomjesečni pritvor. Taj prijedlog je prihvatio Okružni sud u Banjoj Luci.

Pomenuta trinaestogodišnjakinja, koja je prema prijavi bila njegova žrtva, ranije je sa 11 godina proživjela sličnu golgotu i smještena je u Dom "Rada Vranješević" nakon što je otkriveno da ju je baka podvodila starijem muškarcu.

Njena baka S. M. priznala je krivicu i u februaru 2020. osuđena je na sedam godina zatvora, dok je zlostavljač S. S. koji je imao odnose sa djevojčicom dobio 12 godina robije.

Direktor Doma Kajkut rekao je ranije da je policiji prijavljen još jedan slučaj mogućeg seksualnog napastvovanja 17-godišnje maloljetnice od radnika ovog doma, kada je druga djevojčica prijavila obljubu od strane drugog korisnika.

Govoreći o drugom slučaju mogućeg zlostavljanja, Kajkut je kazao da je sve prijavljeno policiji, da je slučaj u fazi disciplinskog postupka, a taj radnik je angažovao advokata.

Policijska uprava Banja Luka prije dva dana je predala izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka pod sumnjom da je radnik Doma "Rada Vranješević" izvršio krivično djelo polna zloupotreba djeteta starijeg od 15 godina.

Brigo moja pređi na drugoga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00
XS
SM
MD
LG