Dostupni linkovi

Rad tužiteljstva dobar, ali gdje su Hrvatske autoceste?


Ilustrativna fotografija
Većina stranaka u Hrvatskom saboru hvali izvještaj Državnog odvjetništva za prošlu godinu. Mnogi međutim pitaju - što je sa optužnicama za niz afera proteklih godina u Hrvatskim autocestama, koje su mjesecima punile novinske stupce?

Stranke vladajuće koalicije i oporbeni HDZ pohvalili su izvješće glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića o radu Državnog odvjetništva u prošloj godini. Jedino je Glavaševa slavonska regionalistička stranka napravila pauzu u veličanju osuđenog ratnog zločinca i oštro napala Bajića, dok će laburisti odbaciti izvješće, jer Državno odvjetništvo odbacuje kaznene prijave radnika protiv poslodavaca zbog neispate plaće.

„Osnovno o kretanju kriminala: u 2011. godini došlo je do porasta broja podnesenih kaznenih prijava za 3 posto. Ukupno ih je 90.631. Nije dobro što je u porastu broj nepoznatih počinitelja kaznenih djela, što znači da je otkrivanje neuspješnije nego ranijih godina. Ostali parametri i promatrane kategorije ostali su otprilike na istom novou“, kazao je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Međutim, dok Sabor više-manje usuglašeno hvali izvještaj glavnog državnog odvjetnika, dio javnosti nikako da se prestane pitati o sudbini jedne od medijski najprisutnijih koruptivnih tema posljednjih godina – aferama u Hrvatskim auto-cestama u mandatu HDZ-ovih vlada. O četverostruko preplaćenom bojanju tunela, o zadarskoj obilaznici koja je poskupila dva i po puta, o izgradnji bespotrebnih odmorišta na autocesti, o namještenim natječajima za nabavu repromaterijala i još namještenijim natječajima za zapošljavanje nije u Bajićevom izvještaju bilo niti riječi.

Objašnjenje je na prvi pogled jednostavno i logično – nema optužnica, dakle nema ni presuda. Priča sa bojenjem tunela Sveti Rok i Mala Kapela na auto-cesti od Zagreba do Splita, gdje je kvadratni metar bojenja tunela plaćan 30 umjesto četiri eura, stoji jer nijedan građevinski fakultet u zemlji ne može obaviti nadvještačenje. Priča o isisavanju nešto preko milijun eura iz Hrvatskih auto-cesta preko tvrtke Fimi media pala je u zastaru, na što se Državno odvjetništvo žalilo, a i ostali su slučajevi negdje u zraku, i nijedan do sada nije rezultirao podizanjem optužnice.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, koji je i sam pridonio otkrivanju korupcije u Hrvatskim auto-cestama, kaže za naš radio kako objašnjenje treba potražiti u osobi tadašnjeg HDZ-ovog ministra unutarnjih poslova, a sada šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i njegovoj tvrtki „Soboli“.

„Dvije tisuće i desete godine je tvrtka 'Soboli' – koju je Karamarko predao ne znam kome, a vjerojatno je skriveni vlasnik i dalje - počela dobijati velike poslove od Hrvatskih auto-cesta i mislim da u tome leži 'tajna'!“, kaže Stanić.

Karamarko već devet mjeseci nije na vlasti, ali, kada se na vrijeme i temeljito zamete tragove kriminala, čini se da više nema pomoći. Za RSE govori predsjednik Upravnog odbora Transparency International Hrvatska Nikola Kristić.

„Tu se gubi povjerenje u vjerodostojnost sustava i to je preopasno za kompletnu situaciju i za buduća upozorenja od strane ljudi koji upozoravaju na koruptivne radnje – takozvanih 'zviždača' - jer se onda postavlja pitanje smisla biti zviždač, upozoravati na nepravilnosti i kršenja zakona. Jer, ako državne situacije ne odrade svoj posao, posebno u slučajevima kao što je HAC i bojanje tunela, što je eklatantan primjer korupcije , onda se postavljaju određena pitanja i traže se odgovori – prvo od Državnog odvjetništva, a onda i od kompletnog sustava pravosuđa – od istraživanja nadalje.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG