Dostupni linkovi

Racija izraelske vojske u izbjegličkom kampu, ranjeno šest Palestinaca


Palestinci pale gume dok se sukobljavaju s izraelskim trupama tijekom vojne racije u Jerihonu, na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, 4. veljače 2023.
Palestinci pale gume dok se sukobljavaju s izraelskim trupama tijekom vojne racije u Jerihonu, na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, 4. veljače 2023.

Izraelska vojska izvršila je raciju u izbjegličkom kampu u blizini palestinskog grada Jerihona u subotu, opsjedajući kuće za koje je rekla da se koriste kao skrovišta za palestinske napadače i pucajući na stanovnike koji su otvorili vatru, izvještava novinska agencija AP.

U borbama je ranjeno šest Palestinaca, od kojih dvoje ozbiljno, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva, i uzdrmalo se općenito tihi grad u oazi, u kojem je bilo manje nasilja nego u drugim gradovima na Zapadnoj obali.

Vojska je priopćila da je ušla u izbjeglički kamp Akvabat Džabr jugozapadno od Jerihona na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi tražila osumnjičene umiješane u napad prošlog tjedna na obližnje izraelsko naselje.

Izbjeglički kamp Akvabat Džabr u Jerihonu, 18. siječnja 2021.
Izbjeglički kamp Akvabat Džabr u Jerihonu, 18. siječnja 2021.

Prošle subote, dok je Zapadna obala na rubu nakon najsmrtonosnijeg izraelskog vojnog napada u dva desetljeća i dva kasnija palestinska napada u istočnom Jeruzalemu u kojima je poginulo sedam ljudi, vojska je rekla da je palestinski naoružani napadač otvorio vatru u restoranu u naselju u blizini Jerihona.

Nakon što je ispalio jedan metak, napadač je pobjegao s mjesta događaja, priopćila je vojska. Nitko nije ranjen. Vojska je rekla da se nekoliko Palestinaca sakrilo u svojim domovima nakon pucnjave uz pomoć obitelji i da planiraju buduće napade.

Kako bi prisilio bjegunce da se predaju, vojni buldožer zahvatio je zidove jedne od kuća dok je izraelski zapovjednik izvikivao upozorenja preko zvučnika.

Palestinci provjeravaju štetu u kući koju su uništile izraelske trupe tijekom vojnog napada u Jerihonu, na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, 4. veljače 2023.
Palestinci provjeravaju štetu u kući koju su uništile izraelske trupe tijekom vojnog napada u Jerihonu, na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, 4. veljače 2023.

Stanovnici kampa izvijestili su da su primili tekstualne poruke u kojima se obitelji pozivalo da zadrže svoju djecu unutra i izbjegnu sukobe s izraelskim trupama. Osumnjičenici i članovi obitelji izašli su iz jedne od kuća i predali se, priopćila jeizraelska vojska.

Snage sigurnosti sravnile su velik dio kuće, ostavivši hrpu ruševina i metala.

Palestinski prosvjednici bacali su kamenje i molotovljeve koktele na vojne džipove dok su prolazili ulicama kampa, dok su neki naoružani napadači otvorili vatru.

Izraelska vojska je uzvratila vatru, ranivši šestero, a nitko nije u kritičnom stanju, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Upad izraelske vojske se dogodio u trenutku dok raste nasilje u istočnom Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali pod novom izraelskom krajnje desnom vladom, koja je zauzela borbeni stav protiv Palestinaca.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Bliskoistočnom ratu 1967., s istočnim Jeruzalemom i pojasom Gaze. Palestinci traže te teritorije za svoju nezavisnu državu kojoj se nadaju.

Izraelska vojska pojačala je noćne racije na okupiranoj Zapadnoj obali od niza smrtonosnih palestinskih napada u Izraelu prošlog proljeća.

Tijekom posljednjih godinu i pol eskalirajućih napada, Jerihon je ostao neka vrsta uspavanog pustinjskog grada, pošteđen većine nasilja.

Od prošlotjedne pucnjave u obližnjem naselju, izraelska vojska blokirala je pristup nekoliko cesta u Jerihonu - zatvaranje koje je stavilo grad pod polublokadu, ometajući poslovanje i stvarajući višesatna uska grla na kontrolnim točkama što je utjecalo čak i na palestinske sigurnosne snage.

Palestinske vlasti, u znak odmazde za prošlotjedni napad na izbjeglički kamp Jenin u kojem je ubijeno deset Palestinaca, proglasile su prekid sigurnosne koordinacije s Izraelom.

Gotovo 150 Palestinaca ubijeno je prošle godine na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, što je čini najsmrtonosnijim godinom u tim područjima od 2004., prema podacima izraelske grupe za ljudska prava B'Tselem. Oko 30 ljudi ubili su Palestinci u Izraelu 2022.

Izraelska vojska kaže da su većina ubijenih Palestinaca bili militanti. Ali mladi koji su bacali kamenje, koji su prosvjedovali protiv upada, i drugi koji nisu bili uključeni u sukobe, također su ubijeni.

Izraelske trupe ubijaju Palestince u novom valu nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
XS
SM
MD
LG