Dostupni linkovi

Rabrenović: Deripaska nema osnova za tužbu


KAP
Jadranka Rabrenović, urednica ekonomske rubrike podgoričkog dnevnika Dan, za RSE govori o teatralnim reakcijama državnih organa na nezakonito rušenje jednog od simbola glavnog grada, hotela Crna Gora, i najavi ruskog investitora da će preko suda od Crne Gore tražiti milijardu eura.

RSE: Rušenje podgoričke ikone, hotela Crna Gora, je izazvalo pravu buru u domaćoj javnosti, ali sada nećemo ulaziti u pitanje - da li je trebalo ovu zgradu rušiti ili ne, iz prostog razloga što to po projektu nije ni smjelo da se radi. Međutim, interesantan je svojevrstan medijski teatar koji je nastao nakon rušenja i energičnog negodovanja dijela javnosti. Kako vama djeluje izjava ministra održivog razvoja, Branimira Gvozdenovića, da će od investitora tražiti da sve vrati u prvobitno stanje, ali i nastup investitora, vlasnika firme Normal Company, Žarka Burića, koji očekuje da je dovoljno reći - ko radi taj i griješi?

Rabrenović: Oni su od samog početka imali namjeru da sruše hotel, jednostavno zato što je puno lakše i puno jeftinije graditi na novom, nego restaurirati i renovirati objekte. Hotel je vrlo star. Renoviran je s početka XX vijeka, pa onda u socijalističkom periodu, pa sada. Puno bi para otišlo na učvršćivanje postojećeg.

Bilo gdje u Evropi možete da naiđete na restorane stare 400 godina. Oni stvarno vode računa o prostoru i vremenu. U Podgorici se ne računa, ni o jednom, ni o drugom, tako da je ova cirkusijada, koja je nastala sa Hotelom Crna Gora, tipična.

RSE: Mediji i ukupna javnost se danima bave najavom En plus grupe, ruskog oligarha Olega Deripaske, koja je do nedavno uvedenog stečaja upravljala podgoričkim Kombinatom aluminijuma, da će tužiti Crnu Goru sa odštetnim zahtjevom od milijardu eura. Kako vama djeluje ova prijetnja? Ima li osnova za takvu tužbu?

Jadranka Rabrenović
Jadranka Rabrenović
Rabrenović: Apsolutno nema nikakvog osnova za takvu tužbu. To je samo medijski nastup gospodina Deripaske, koji je okrenut jednom dijelu crnogorske javnosti i crnogorskoj vladajućoj strukturi, a s druge strane ruskoj vladajućoj strukturi. Deripaska je vrlo poslušan službenik Putina. Apsolutno nema nikakvog osnova za to, čak ni osnova za prvu tužbu, koju su podnijeli 31. maja 2006. godine, tačno u roku od šest mjeseci od preuzimanja Kombinata aluminijuma. To je zakonski rok do kada se mogla podnijeti tužba zbog navodnog dovođenja u zabludu što se tiče finansijskih izvještaja Kombinata aluminijuma. Čak ni tada nisu mogli dobiti tu tužbu.

Jedina slaba strana crnogorske Vlade i jedina jaka strana Rusa u toj tužbi je bila vrijednost radova u dijelu ekološkog programa jer je Vlada rekla da će to da košta 1,8 miliona, prema procjeni stručnjaka sa Oxforda, a to je trebalo da košta 108 miliona eura. Sama činjenica da su Rusi prve godine nakon privatizacije ostvarili, ne fantastičnu proizvodnju, nego fantastičan prosjek od 70 miliona eura, na koji nisu platili porez sve do sada, pokazuje da je njihova tužba bila bezosnovana.

Što se tiče sadašnje tužbe, prvo što im je istekao zakonski rok, drugo što su se oni Ugovorom o poravnanju iz 2009. godine obavezali da neće podržati tužbu po prethodnom pitanju. Treće, ruska strana je prekršila svaku tačku ugovora o poravnanju. To je samo pompa i medijsko naduvavanje.

RSE: Da li vas iznenađuje izostanak reakcija ključnih ljudi Vlade na najavu tužbe vrijednu milijardu eura? Nakon najave tužbe En plus grupe, emitovano je saopštenje koje je autorizovao vladin biro za informisanje. Da li smatrate da se radi o, za političare, tipičnom izbjegavanju povezivanja sa „lošim vijestima“ u periodu godišnjih odmora, ili je procijenjeno da Rusi blefiraju?

Rabrenović: Naša Vlada je na godišnjem odmoru i nema te krize na svijetu i tog ekonomskog pritiska koji će našu Vladu da natjera da radi cijelo ljeto i da ne ide na kolektivni godišnji odmor. Mislim da su i oni napravili procjenu koju sam ja rekla i da su smatrali da je dovoljno da pošalju gospodina Ugljevića i da on, kao čovjek koji je učestovao u privatizaciji i poslovima sa Rusima, i u to vrijeme bio ministar ekonomije, objasni kako je to glupost. Pri tome, niko ne želi da se povezuje s tim, bez obzira koliko ona imala ili nemala osnova.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG