Dostupni linkovi

U razbijanju demonstracija u Tajlandu troje mrtvih

  • RSE

U sukobima između policije i antivladinih demonstranata u Bangkoku poginule su tri osobe, a 57 je povrijeđeno kada je policija pokušala da ukloni kampove demonstranata u glavnom gradu Tajlanda u utorak.

Policija je objavila da je oko 100 demonstranata uhapšeno u ranim jutarnjim satima tokom velike akcije koja je počela protiv demonstranata u blizini Ministarstva energetike. U akciji učestvuje oko 15.000 policajaca.

Protesti kojim se traži ostavka premijerke traju od novembra prošle godine, a demonstranti pod blokadom drže vladine zgrade na nekoliko mjesta u centralnom i sjevernom dijelu prijestonice.

Lokalna televizija je emitovala snimke sukoba policije i demonstranata u blizini zgrade vlade na kojim se vidi dim od suzavca za koji policija kaže da su ga bacili demonstranti.

Šef Vijeća za nacionalnu sigurnost Paradorn Patanatabutr je rekao za Rojters da policajci nisu bacili suzavac, da su naoružani samo palicama, da imaju štitove i da nisu koristili gumene metke.

Opozicija protestuje tražeći ostavku premijerke Jingluk Šinavatre, poništavanje izbora održanih 2. februara kao i raspuštanje vladajuće Stranke za Tajland.

Izbori za poslanike održani su uz sukobe pristalica vlasti i opozicije, a prema nezvaničnim podacima, glasalo je 45,8 odsto birača, dok je u devet južnih provincija glasanje otkazano u potpunosti, a u još devet na pojedinim biračkim mestima.

Itartas javlja da je tokom proteklih 82 godine i usvajanja prvog Ustava, na Tajlandu izvedeno 18 državnih udara, čija je pokretačka snaga po pravilu bila vojska.

Posljednji je bio 19. septembra 2006, kada je svrgnut brat premijerke čija je stranka pobijedila na izborima 2011, Taksin Šinavatra.

Lider protesta Sutep Taugsuban želi da oslabi moć porodice Šinavatra, optužujući premijerku da je marioneta njenog brata, za kog opozicija smatra da je korumpiran i da predstavlja prijetnju za krhku tajlandsku demokratiju.

Jingluk Šinavatra je odbila da se povuče, smatrajući da je izabrana velikom većinom.
XS
SM
MD
LG