Dostupni linkovi

Preminuo modni dizajner Paco Rabanne


Dizajner Paco Rabanne razgovara s novinarima u svojoj pariškoj radionici
Dizajner Paco Rabanne razgovara s novinarima u svojoj pariškoj radionici

Španjolski dizajner Paco Rabanne preminuo je 3. februara u Francuskoj u 88. godini.

Smrt Francisca Rabanede y Cuerva, što je pravo ime Paca Rabannea, potvrdila je grupa Puig, koja posjeduje zaštitni znak koji nosi njegovo ime.

"Bio je velika modna ličnost. Njegova vizija je bila smjela, revolucionarna, provokativna i sa jedinstvenom estetikom. On će ostati važan izvor inspiracije za Puigove timove za modu i parfeme", rekao je izvršni direktor grupe Mark Puig.

Rabanne je 60-ih godina prošlog stoljeća odijevao neke od najistaknutijih zvijezda, među kojima je bila i Jane Fonda, glumica u kultnom znanstveno-fantastičnom filmu "Barbarella".

Paco Rabanne, rođen je u selu u španjolskoj baskijskoj regiji 1934. godine. Odrastao je u Francuskoj, gdje je studirao arhitekturu na Akademiji likovnih umjetnosti u Parizu.

Karijeru je započeo skicirajući torbe za dobavljača prestižnih modnih kuća. Njegova prva kolekcija, koju je opisao kao "nenosive haljine izrađene od suvremenih materijala", bili su komadi izrađeni od plastičnih traka povezanih metalnim prstenovima.

Kasnih 1960-ih dizajner se udružio sa španjolskom porodicom Puig i lansirao parfeme koji su bili odskočna daska za međunarodno širenje kompanije.

XS
SM
MD
LG