Dostupni linkovi

Film 'Quo vadis, Aida?' dobitnik evropske nagrade LUX


Munira Subašić i Jasmila Žbanić u toku primanja nagrade LUX od predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole u Strazburu, 8. jun
Munira Subašić i Jasmila Žbanić u toku primanja nagrade LUX od predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole u Strazburu, 8. jun

Film bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?”, koji govori o genocidu u Srebrenici, dobitnik je ovogodišnje evropske nagrade LUX.

„Ovaj film je snažan poziv na pravdu za žene i majke Srebrenice koje su svedočile strašnim ubistvima više od osam hiljada najmilijih. Ovakva užasna zlodela i zločini protiv čovečnosti nikada se ne smeju zaboraviti“, rekla je predsednica Evropskog Parlamenta (EP) Roberta Metsola na svečanosti dodele koja je održana u drugom sedištu EP, u Strazburu.

Režiserka Jasmila Žbanić je naglasila da je tokom snimanja filma verovala da su rat u BiH Jugoslaviji bili poslednji ratovi u evropi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

“Bila sam šokirana kada sam shvatila da smo mi, Evropljani, dopustili da se dogodi rat u Ukrajini. Pozivam vas da se pronađe način da se rat u Ukrajini zaustavi“, izjavila je Žbanić.

Evropskim psolanicima se obratila i Munira Subašić, predsednica udruženja „Majke Srebrenice“.

„U Ukrajini majke plaču i traže kosti svojih sinova. Preklinjem vas da zaustavite rat u Ukrajini kako bi što manje majki na svijetu prolazilo kroz patnju“, poručila je Munira Subašić.

Evropska filmska nagrada publike (LUX) uvedena je 2020. godine i svake godine je dodeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.

Nagrada se zasniva na nekadašnjoj LUX filmskoj nagradi Evropskog parlamenta ustanovljenoj 2007. godine kao simbolu posvećenosti Evropskog parlamenta kulturi, i nagradi izbora ljudi Evropske filmske akademije.

Quo vadis Jasmila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link


Film “Quo vadis, Aida?” je rađen u koprodukciji između Bosne i Hercegovine, Austrije, Holandije, Francuske, Poljske, Norveške, Nemačke, Rumunije i Turske.

U Srbiji je ovaj film prikazan zvanično jedino u Novom Pazaru. Skupština Srbije je pre 12 godina usvojila Deklaraciju o o osudi zločina u Srebrenici. Iako se taj dokument poziva na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, u tekstu te deklaracije termin "genocid" se ne pominje.

Na nacionalnim televizijskim frekvencijama u Srbiji ovaj film nije emitovan.

Otkrivanje 'Quo vadis, Aida?' u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Film “Quo vadis, Aida?” proglašen je najboljim evrpskim ostvarenjem na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada u decembru 2021. godine, a kao bh. kandidat ušao je u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

XS
SM
MD
LG